28. listopadu 2016

Aromaterapie - úvod

 Pro aromaterapii používejte pouze oleje označené jako 100% esenciální oleje. Slovo "přírodní" na obalu nestačí, musíte se přesvědčit, že dostáváte opravdu "100% esenciální olej". Tyto oleje mohou být někdy označovány jako rostlinné silice, éterické oleje nebo aromatické oleje, ale vždy 100%. Nepleťte si to s vonnými oleji do lamp. Levné oleje prodávané na pálení nebo do odpařovačů nikdy nepoužívejte na kůži nebo vnitřně. Vnitřní používání esenciálních olejů v aromaterapii je dosti rizikové a používá se málokdy a jen výjimečně vzhledem k toxicitě některých olejů. Proto od toho způsobu (vnitřní užití) raději upusťte.


Inhalace - aromalampy:
Nejjednodušší použití esenciálních olejů je v aromalampách. Do vody nakapejte 3-8 kapek esenciálního oleje. Záleží na druhu oleje a velikosti místnosti.
Pokud používáte inhalátory, tak se vždy řiďte návodem k použití. Pokud používáte aromalampy (s oblibou jim říkám smradilampy), tak si pořiďte raději takovou, která má odnímatelnou misku na vodu a tato miska není ani málo ani moc vysoko od plamene svíčky, který misku s vodou zahřívá. Nezapoměňte do misky aromalampy vždy nalít vodu a pravidelně ji kontrolovat zda se již nevypařila. Olej vždy kapejte do vody v misce. Místo inhalátoru nebo aromalampy můžete použít i ústřední topení (radiátor). Do misky s vodou nakapejte olej a postavte na radiátor.

Masáže:
Do 50 ml rostlinného oleje (nejlépe lisovaného za studena nebo bio oleje, např. slunečnicového, mandlového, olivového aj.) přidejte 10-25 kapek esenciálního oleje. Tam, kde je nutné dodržet nízké koncentrace postačí 3-5 kapek esenciálního oleje. Směs důkladně promíchejte a vyzkoušejte reakci např. na předloktí.

Koupele:
3-10 kapek esenciálního oleje rozmíchejte v asi 1 dcl mléka nebo na lžičce medu a pak nalijte do vany. Esenciální olej se tak rozpustí a dostane se do celého objemu koupele. Vždy raději začínejte s nižší koncentrací. Všeobecně by léčebné koupele neměly přesáhnout 20 minut a teplota takové koupele by se neměla být vyšší než 35-37oC.


Několik rad při užívání esenciálních olejů:
  • Prostudujte si důkladně účinky.
  • Pečlivě si vybírejte kvalitu.
  • Příliš levné oleje nevzbuzují dojem spolehlivosti.
  • Oleje, o kterých se od prodejce nedozvíme nic o původu, o dodavateli, u nichž na etiketě chybí datum výroby nebo jejich latinské názvy, jsou s největší pravděpodobností pochybné kvality.
  • Řada prodávaných olejů nese označení "Pouze do aromalamp nebo do pot-pouri" (směsi suchých květů). Ty jsou převážně syntetické nebo ředěné a pro zevní či vnitřní užití nejsou vhodné. Syntetické jsou také tzv. "přírodně-identické" oleje nebo silice.
  • Vyšší cena oleje by teoreticky měla být zárukou kvality, na druhé straně je zbytečné kupovat předražené zboží. Rostliny, ze kterých se oleje získávají, se pěstují v řadě zemí celého světa, a dodavatelé je získávají často ze stejných zdrojů. Jestliže vám tedy dva obchodníci nabízejí olej ze stejné oblasti a stejné sklizně pátrejme, co je příčinou vyšší ceny. Pokud nedostanete uspokojivou odpověď, kupte si bez obav tu levnější.
  • Zachovejte kvalitu oleje během užívání. Nenechávejte lahvičky s oleji dlouho otevřené a nevystavujte je teplotním extrémům a výkyvům teplot. Ideální způdob uchování je v chladu, temnu a ve zcela naplněných nádobách bez přístupu vzduchu.
  • Dbejte na správnou koncentraci a ředění. Oleje se užívají ve zředěné formě. Vyšší koncentrace v kosmetických přípravních může způsobit vážná poškození kůže a sliznice.
  • Chcete-li použít oleje k podpůrné léčbě, nezapomeňte se poradit s lékařem, nebo ho aspoň o tomto způsobu léčby informujte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)