7. listopadu 2016

Berkana


Alternativní název: Beorc, Birk, Bercna, Brica, Bar, Bjarkan, Bairkan, Borg

Hláska: B

Význam: bříza

Všeobecně: bříza, mateřství, bezpečí, plodnost

Věštebný význam: nové začátky

Klíčová slova: zrození, nový začátek, očišťování, léčení, plodnost, růst, nápady, vyhánění zla z domu

Léčitelství: ženské nemoci a poruchy

Představa: bříza jako symbol ženství a plodnosti

Talisman: k léčení (zvláště infekcí); pro dobrou úrodu, k posílení tvůrčích schopností a nápadů,
k úspěšným začátkům

Barva: tmavozelená

Strom: bříza

Rostlina: kontryhel

Drahokam: měsíční kámen

Význam: Bříza
            Bříza je průkopnický strom. Když les zničí požár, patří mezi první stromy, které opět kolonizují Zemi. Symbolizuje zrození a nový začátek podobně jako fénix rodící se z popela. Bříza byla v magii dlouho spojována s očišťováním. Březovým koštětem se z domu vymetala negativita, zatímco mrskáním se vyhánělo zlo z ničemů. Při starém pohanském obřadu zatloukání kůlů k vyznačení mezí a čištění půdy od negativity se rovněž používala bříza.

Výklad:
"Je to vzrušující čas nových počátků a dobrodružství."
            Je to čas velké aktivity a energie. Čas setí, avšak do sklizně je ještě daleko. Neočekávejte okamžitou odměnu za své úsilí, neboť nové nápady a myšlenky je třeba živit a pečovat o ně, až později ponesou plody. Je to čas, kdy je třeba se ujistit, že minulost je skutečně minulostí. Pokud jsme se poučili ze všech lekcí, jež nás minulost měla naučit, není třeba se k ní vracet. Můžete ji nechat za zády a pustit se směle k novým obzorům. Také je to dobrý čas uvažovat o jarním spirituálním očišťování, odklízení starého, abychom uvolnili místo novému.
            Čas nových počátků a rozhodnutí. Duševní a fyzický osobní růst a osvobození, regenerační síla a světlo zdroje, probuzení touhy, milostná aféra nebo zrození nového života.

Výklad obrácené runy:
            Přestaňte se ohlížet, uvolněte nekompromisně místo novému; rodinné problémy nebo domácí nesnáze, strach o někoho blízkého, zkostnatělost, konzervatismus.