7. listopadu 2016

Bezinkový likér

Recept č.1:
  • 2 litry bezinek
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 2 lžičky mleté zrnkové kávy
  • ½ litru rumu nebo ¼ litru čistého 90% lihu

Čistě oprané bobule černého bezu (bezinky) vaříme v 1 litru vody 15 minut. Šťávu procedíme, přidáme cukr a vaříme ještě 5 minut. Zasypeme 2 lžičkami mleté zrnkové kávy a necháme přejít varem. Nakonec po vychladnutí vlijeme rum nebo líh.


Recept č.2:
  • 1 kg bobulí černého bezu
  • 1 litr alkoholu
  • 250 g cukru
  • ½ až 1 litr vody

Bobule černého bezu, které jste nasbírali na podzim, pečlivě přeberte, omyjte a nechejte okapat. Bobule dejte do mísy a šťouchačkou (na brambory) rozmačkejte. Pozor na stříkání šťávy z plodů! Kaši z bobulí dejte do nádoby se širokým hrdlem a doplňte alkoholem. Nádobu s macerátem postavte na 6-8 týdnů na slunné místo a ponechejte tak dlouho, až je směs bezbarvá. Nakonec šťávu přelijte přes filtr do mísy. V nádobě uveďte do varu cukr a půl až jeden litr vody. Vařte tak dlouho, až se vytvoří hustý sirup. Sirup smíchejte se šťávou z černého bezu a promíchejte. Směsí opatrně naplňte láhve a uložte na temné místo.


Recept č.3:
  • 1 litr šťávy z bezinek
  • 450 g krystalového cukru
  • 0,5 litru bílého rumu
  • kousek skořice
  • 1 hřebíček
  • ¼ lžičky kyseliny citronové

Bobulky bez stopek zalijeme 0,5 litrem vody a 30 minut vaříme s kořením. Potom šťávu prolisujeme, přidáme cukr a necháme přejít varem. Po odstavení a vychladnutí přidáme bílý rum a kyselinu citronovou. Likér necháme 2 týdny uležet.


Recept č.4:
  • 1 litr bezinkové šťávy (1,3 kg bezinek)
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 ml rumu nebo vodky

V čisté bezinkové šťávě, rozpustíme cukr a vanilkový cukr. Šťávu necháme přejít varem a pak přidáme rum nebo vodku. Hotový likér plníme do lahví.


Recept č.5:
  • 2 litry bezinek
  • 1 litr vody
  • 1 kg pískového cukru
  • hřebíček
  • skořice nebo vanilkový lusk - pro vůni
  • 0,5 litru 40 % lihoviny (můžete namíchat z vody a rumu - ten dodá likéru vůni)

Obrané a dobře omyté bezinky povaříme ve vodě spolu s hřebíčkem, skořicí nebo vanilkovým luskem - asi 25-30 minut. Šťávu slijeme přes plátýnko a přidáme cukr, opět povaříme. Nakonec vše zalijeme alkoholem a necháme uzavřené chvíli stát. Po týdnu ochutnáváme.


Recept č.6:
  • 1 litr šťávy z bezinek
  • ½ litru alkoholu (rum, brandy, vodka)

Šťávu z bezinek, bez konzervačních přísad, smícháme s alkoholem.
Likér má výraznější chuť, když při povaření šťávy (vaříme asi 5 minut) přidáme kousek skořicové kůry a několik hřebíčků.