16. listopadu 2016

Bílá

nejistota, naivita, čistota

Tuto barvu lze chápat buď jako "dosud žádnou barvu", nebo jako dokonalé spojení všech barev světelného spektra, jako symbol dosud neovlivněné a nezkažené nevinnosti, nejvyšších hodnot, ctnosti, nejistoty, čistoty, cudnosti a radosti. Bývá spojována se začátkem života a také s jejím koncem, ale jen tam, kde není tento konec jen pouhým zánikem, ale zároveň počátkem něčeho nového.

Bílá nebo obecně nebarvená roucha jsou v mnoha kulturách kněžským šatem se symbolickým významem čistoty a pravdy. Nově pokřtění nosili bílé šaty a v nich jsou zobrazovány i duše spasených po posledním soudu. Bílé papežovo roucho symbolizuje proměnění, slávu a nanebevzetí.

Ve starých náboženstvích je bílá velmi často magickým prostředkem, ochranou před zlými mocnostmi, je to barva zvířat obětovaných bohům, barva duchů, čar a kouzel. Bílá zvířata zvěstují svým zjevením smrt a do bílých ptáků se podle legend vždy vtělovaly duše zemřelých, ale zároveň bílá obětní zvířata patřila bohům na nebesích, zatímco černá bohům podsvětí.

Duch svatý bývá zobrazován jako bílá holubice. Ve snech souvisí bílý kůň často s tušením smrti a jezdec na bělouši je poslem smrti. V mnoha kulturách bývají strašidla vídána jako bílé postavy (bílá paní), vlastně jako "negativy" stínu.

V zemích Orientu, kde se věří na převtělování duší, je tato barva barvou smutku. V tradiční čínské symbolice je bílá barvou smutku, podzimu, západu slunce, stáří, ale i panenství a čistoty. Obecně se považuje za barvu smutku za zesnulé, ale vlastně se jí míní absence barvy smutečních šatů.

V alchymii je dílo na bílo (albedo) známkou toho, že se prvotní hmota po díle na černo (nigredo) nachází na cestě ke kameni mudrců.

Kdo volí bílou, nechává si otevřené všechny možnosti a nemůže dospět k jednoznačným názorům.

V učení feng-šuej se bílé přiřazuje element kovu a ze světových stran západ. Patří k ní podzim a večer; zároveň je symbolem stáří.

Bílá barva urychluje tok životní síly. Je vhodná k novým začátkům, entuziasmu, pro stanovení jasných záměrů, pohledů do duše nebo pro inspiraci.

Bílá barva léčí tělo, mysl a ducha na všech úrovních. Úspěšně zbavuje bolesti, deprese a netečnosti. Pomáhá udržovat kosti a zuby v dobrém stavu a podporuje tvorbu mateřského mléka u kojících matek.

V Magii svící se bílá svíce používá na ochranu, očistu nebo pro všechny ostatní důvody. Bílá obsahuje všechny barvy. Je spojena s Měsícem. Bílé svíčky se zapalují především při ochranných kouzlech. Pokud byste chtěli opravdu magickou svíci, tak bílá je nejlepší. Než ji použijete, nabijte ji osobní silou. Pak ji můžete používat pro každý pozitivní cíl.