16. listopadu 2016

Červená

energie, vášeň, vzrušení, síla, moc, nebezpečí

Červená barva v podobě oxidu železitého provázela člověka už od pravěku a používali ji i tvůrci jeskynních maleb doby ledové. Už neandrtálci posypávali mrtvé tímto barvivem, zřejmě aby jim vrátili "teplou" barvu krve a života.

Na introvertně-melancholické povahy působí vtíravě a odpudivě. V symbolice se proto interpretovala různě. V Egyptě měla pozitivní význam pouze v červené koruně Dolního Egypta, jinak byla spojována se Sutechem a hadem Apopem, jejichž jména se na papyrech psala červeným inkoustem.

Ve středoamerickém umění se červená používala zřídka, např. ke znázornění krve, Slunce a ohně. V mayské kultuře představovala východ, v ostatních středoamerických kulturách jih.

Ve starém Římě byla červená barvou generálů a urozených; byzantští císaři se odívali zásadně do červené. Červená barva znamenala symbol nejvyšší moci a bohatství.

V Číně lidé věří, že červená zahání zlé síly; právě proto se také používá jako ochranná barva. "Červená" a "zelená" jsou typické pro čínské malířství - v obou případech jde o barvy života, růstu, léčení a klidu.

V tradičním křesťanském umění byla červená barvou krve Ježíše Krista a mučedníků, vroucí lásky a svatodušních plamenů. Kardinálská červená měla naznačovat, že její nositelé jsou ochotni obětovat za církev život. Červeně se však oblékaly také neřestnice a rudě zbarvené byly často i modly pohanských národů. Červená se stala též barvou pekla a ďábla.

V lidové symbolice je barvou lásky (např. ve spojení s květinami, především růžemi) i vzteku ("vidět rudě")


Červená barva má výrazný vliv na stav naší energie, na vášeň, vzrušení, sílu, moc, schopnosti prosadit se, přináší s sebou také nebezpečí a jednání pod vlivem emocí. Tato barva působí na naši sexualitu, plodnost, potenci, krevní oběh, stimuluje energii a má určitý vliv i na menstruační cyklus u žen. U poruch menstruačního cyklu je vhodné kombinovat působení barvy s vlivem achátu nebo karneolu, u potence či frigidity kombinujeme s krevelem, při nemocích krevního oběhu s rubínem a v případě stimulace energie volíme jaspis nebo pyrit.

Červená barva znamená zákaz. Červené světlo na semaforu značí "Stůj!" Červenou se značí různá tlačítka na zastavení chodu strojů a výstražná světla mají taktéž červenou barvu.

Psychologové zjistili, že červená je symbolem životní síly, potěšení z aktivity a pohybu, značí touhu po silných a hlubokých zážitcích, po úspěchu. Přednost jí proto dávají lidé cílevědomí, energičtí, tvořiví, schopní dlouhodobé a usilovné práce, vysokého pracovního výkonu a nejvyššího vypětí, ale také různí násilníci a prudké výbušné povahy. Odmítání červené barvy může znamenat nedostatek fyzických sil nebo ubývání těchto sil, slábnutí, pasivitu, únavu a vyčerpanost. Tito lidé mívají také malé sebevědomí a nedůvěřují si.

V astrologii patří červená planetě Mars, která bývá spojována s bohem války.

V alchymii vytváří červená dvojici s bílou a symbolizuje princip Síru. Tato polarita patrně souvisela s antickými představami o plození, podle nichž nový život vzniká tam, kde se (menstruační) krev spojí s bílým spermatem, obě barvy tak přešly do symboliky stvoření.


Červená chránila proti nemocem, kouzlům a čarám. Nosily se červené amulety, červená krev obětních zvířat měla chránit před neštěstím a onemocněním, ale červená také pomáhala přivolávat démony a zlé duchy. "Červená" zvířata, jako je liška nebo veverka, patřila mezi zvířata ďábelská, a zrzaví lidé byli vystaveni posměchu. O zrzavých lidech se říkalo, že jsou poznamenaní Bohem (myšleno v negativním smyslu).

V učení feng-šuej se červené přiřazuje element "oheň" a ze světových stran jih. Patří k ní léto a poledne, je symbolem mládí.

Červená barva zvyšuje moc, odhodlání, fyzickou energii a zdraví. Znamená odvahu, sexuální vášeň a potenci a pozitivní změny.

Červená barva podporuje energii a napomáhá rozproudit pomalý imunitní systém. Je vhodná pro reprodukční orgány jak u mužů, ta u žen. Zvyšuje plodnost a pomáhá při menstruačních problémech, sexuálních dysfunkcích, problémech s krví a oběhem.

V Magii svící červená svíce představuje zdraví, tělesnou sílu, fyzickou energii, sex, vášeň, odvahu, ochrannou a obrannou magii. Je to barva živlu ohně.