25. listopadu 2016

Desatero začínajícího praktikanta

Na svém oblíbeném webu "Taje za závojem" jsem našla fajn článek. Jmenuje se "Desatero začínajícího praktikanta". Myslím si, že vy, kteří se chcete věnovat magii, byste si ho měli dobře přečíst. Takže hezky se usaďte a čtěte...

... jo a zapomněla jsem dodat, že autorka tohoto článku se jmenuje Dragomira ...

Desatero začínajícího praktikanta

Pár stručných rad a doporučení do začátku
(aneb svaté desatero začínajícího praktikanta)
  • Čarodějnictví a magie všeobecně vyžadují schopnost učit se, objevovat a obnovovat svoje poznatky - nesmíte se zaseknout na jednom názoru a toho se držet, ať se děje co se děje. Vždy musíte být připravení své vědomosti doplnit, poupravit, či dokonce od základů změnit. Magie je dynamická, nikoliv statická, a takoví by měli být i ti, kteří se s ní zapletou. Mějte schopnost uznat svou chybu - to je velmi důležité. Hledejte informace, nespokojte se s tím, co už víte, shánějte náhledy ostatních. Nikdy se nestyďte říct "Ano, spletl/a jsem se". Jak říká přísloví - "čím víc se učím, tím víc zjišťuji, jak málo toho vím".
  • S předchozím doporučením jde ruku v ruce taky schopnost využívat nové zdroje - magie neleží jen v zaprášených tlustých knihách, povědomí o ní leží hlavně v lidech a proto se nebojte využívat i modernější přístup - internet, nově vydané knihy, možná i přednášky či semináře. Koneckonců, taky používáme e-mail a ne poštovní holuby, proč by to nemohlo platit i v magické sféře?
    Na druhou stranu, s internetem zacházejte opravdu, OPRAVDU opatrně. Vždy si ověřte, že se autor článků o něco opírá a je schopný uvést nějaké prameny, ze kterých čerpá, nikomu slepě nevěřte - Obzvlášť, pokud o sobě autor článků tvrdí, že je nejvyšší mág toho a toho společenství, pochází z Atlantidy, v minulém životě byl Julius Cézar a momentálně nemůže odpovědět na váš dotaz, protože zachraňuje svět.
    Dávejte pozor hlavně na weby, kde jsou místo vlastní tvorby jen jasně okopírované články.
    Na mnohých stránkách se opravdu můžete dozvědět všemožné nesmysly (například nedávno jsem se dokonce na jednom webu dozvěděla, že kdo má zasvěcení reiki, ten je prokletý a nemůže pracovat s živlovými energiemi. No věřili byste tomu?) - Stránky jsou zkrátka subjektivní, autor může napsat co chce a mnohdy to bohužel i vydává za jedinou svatou pravdu. Oproti knihám naneštěstí neexistuje na osobní weby zrovna dvakrát moc recenzí, takže knihy, ty moderní i ty staré, byly a stále jsou tím nejlepším zdrojem pro studium.
  • Dívejte se po souvislostech, čtěte mezi řádky, nehledejte dogma - Na vše si dělejte vlastní názor, přežvýkejte ho, přemýšlejte nad ním a teprve potom si ho vložte do svého světonázorového puzzle. Slepě nenásledujte názory jiných, aniž byste nad nimi nejdřív kriticky nepopřemýšleli.
  • Nepraktikujete pro ostatní - děláte to pro sebe. Raději využijte svůj čas a peníze na získání nových informací než na nákupy obrovských cinkajících pentagramů, černých šatů, temného líčení a dalších věcí, díky kterým z vás bude přímo řvát "dívejte se na MĚ, jsem VELKÁ TAJEMNÁ ČARODĚJKA".
  • Znalost magických zákonů z vás neudělá někoho "víc" než jsou "normální lidé" a rozhodně vám nedá právo povyšovat se a shazovat jiné názory a vyznání. Netvrďte o sobě kudy chodíte, že jste "mág, mágyně, čaroděj, čarodějka, šaman, šamanka, druid, druidka,…". Nepředstavujte se jako "Míša, velká a mocná mágyně". To nejsou tituly, to jsou jen slova, která nějakým způsobem popisují člověka, co se věnuje čarodějnictví a práci s magií. Možná vám to poškrabká ego, ale na ostatní to bude působit nadutě (a v případě "civilistů", tedy osob magií nedotknutých, přímo hrozí, že na vás ještě pro jistotu zavolají psychiatra). Chcete pracovat na sobě - ne uchvacovat jiné lidi. Apropo, ne nadarmo se staří šamani nazývali jen "obyčejnými lidmi", protože věřili, že šamanem je musí prohlásit někdo jiný, ne oni sami - tím by podle svého přesvědčení všechny své schopnosti ztratili. A to byli, koneckonců, velmi moudří a uznávaní lidé.
  • Vykašlete na vášnivé debaty o tom, zda-li je mág to samé jako čarodějka nebo jestli jde magii dělit na bílou a černou nebo jestli v tom není rozdíl - hlavní je, že VY máte ve SVÝCH pojmech jasno. Nemusíte všechny ostatní přesvědčovat, že jen VY máte pravdu a ONI se v termínech pletou. Nezáleží totiž na tom, jak něco pojmenujete - jde jen o to, abyste sami pro sebe jednoslovně dokázali charakterizovat nějaký děj či osobu. Pojmenování je tedy věc každého člověka a žádný "správný set jmen" neexistuje. Každý používá to, co mu vyhovuje, a nikdo, vy ani já, nemá to právo tvrdit, že jen jeho pojmenování jsou správná.
  • Při vyjadřování svého názoru NIKDY nechoďte přes mrtvoly - nikdy. Mezi "kolegy" platí slušnost, nikoliv rivalita. Zapomeňte na magické souboje a podobné pitomosti. Chcete-li si s někým promluvit o tom nebo tamtom náhledu na magickou praxi, vždycky tak čiňte s nadhledem, slušností a na úrovní. Své názory prezentujte mírně, uváženě a bez napadání, poslechněte si názor druhé strany a ten buď přijměte, nebo ho nechte ladem, ale nikdy se nesnižte k tomu, že byste jej začali sprostě napadat a nutit váš vlastní názor. Pokud vám někdy někdo bude oponovat stylem "ty si kretén (doplňte vhodný vulgarismus), výš o tom ůplný… my všichni pravý mágové víme že je to tak a tak, nemluv o ničem co nevýš, přečti si radši Bardona (příp. jiného klasického autora) a pak teprv debylně kecej", podívejte se do doporučované literatury, udělejte si obrázek a onoho chudáka, který ještě není tak mentálně vyspělý jako vy, raději nechte na pokoji. Ušetříte si nervy. To stejné platí i u některých horlivých zastáncích náboženství.
  • Snažte se být otevření novým ideám. Jestli se stydíte o tabuizovaných věcech mluvit, je to v pořádku, ale nestyďte se o nich přemýšlet. Zapomeňte na rasismus, škatulkování, odsuzování. Jeden moudrý člověk kdysi prohlásil, že mysl je jako padák - funguje jen v případě, kdy je otevřená. Někteří až moc zarytí křesťané například tvrdí, že všichni čarodějové si podle Starého zákona zaslouží smrt, či že je naše lidská společnost "nechutně zamořována okultismem" - a proto ukažte, že vy jste myšlenkově více na výši, a tolerujte všechna náboženství a vyznání. Nemusíte je vyznávat vy sami, to opravdu ne - jen tolerujte to, že někomu něco vyhovují víc než vám, a že pro někoho jiného to opravdu může být přínosem. Zároveň mějte na mysli to, na co spousta vyznavačů čarodějnictví ráda zapomíná - a to na starou dobrou pravdu, že největší magií je láska.
  • V začátcích neshánějte "magická společenství", "školy" ani "učitele". Možnost, že narazíte na opravdu kvalitní sebranku lidí, je velmi malá. Samozřejmě se nestyďte konzultovat své názory s jinými lidmi - ale nevstupujte do všeho, co jen trošku zavání něčím, jako je tajemno. Pokud už máte do nějakého spolku vstoupit, nebojte se, najde si vás sám, do té doby to raději nechte v rukách osudu. Nebojte se samostatnosti - Ať nedopadnete jako jeden anonymní chlapec, který se autorky takového postaršího blogu o duchovnu dokonce zeptal, jestli jeho "Kniha stínů" může být linkovaná…
  • Když už jsme u té "Knihy stínů", není špatný nápad si ji vést. Budete tak mít poznatky a nově nabyté zkušenosti ve formě deníku, utřídíte si myšlenky, názory a budete mít všechny podklady vždy po ruce. Nebuďte ale "hraboši" - Je správné zapisovat si poznatky, ale nezapomínejte také na jejich používání v praxi! Shluk napsaných slov vám nikdy nedá tolik, jako když poznatky opravdu aplikujete na svůj reálný život. Velmi lehce se může stát, že se po dlouhé době "obklopíte" informacemi a budete opravdový mistr teoretik, ale v praxi vám to nepůjde - A věřte mi, dostat se z takové "zlaté klícky" je nesmírně těžké, proto praktikujte, praktikujte, praktikujte!