16. listopadu 2016

Hnědá

realismus, vážnost, solidnost, pořádek, tradice

Tato barva - od okrové až po zemitou tmavohnědou - zrcadlí různé odstíny země.
Vyjadřuje také pozitivní vyrovnávání se s matkou Zemí, kromě toho jsou to tóny podzimu a smutku.

U starých Římanů stejně jako v katolické církvi je hnědá symbolem pokory (z latinského výrazu "humilitas" od "humus", tj. země, hlína, půda) a materiální chudoby (proto jsou kutny některých řádů žebravých mnichů hnědé). Hnědá také bývá spojována s kouřem ohně (Sodoma a Gomora) a ďáblem. V politické symbolice představovala německý nacionální socialismus (hnědé košile SA).

Hnědá nepatří mezi základní barvy a v symbolice barev nehraje nijak zvláštní roli. Nicméně je to barva hlinité země, kterou pouze ve staré Číně podle sprašovitých půd nahrazovali žlutou, symbolem páté světové strany - středu.

Na psychologa působí obyčejná hnědá "teple, klidně, důvěrně, má blízko k jednoduchosti a prostotě" (E. Aeppli) ji však jako kombinaci červené a černé považoval za "symbol podzemní lásky", za "pekelný šat" a "temný oheň" se zlým významem, neboť Sutechovu červeň, barvu Usirova vraha, vnímal jako hnědou. (Barvou již Egypťané opovrhovali, byl ve skutečnosti narudlý okr.)

Hnědá barva je spojována s představou tělesných požitků. Mají ji rádi ti, které ze všeho nejvíce zajímá jejich vlastní pohodlí, ale také ji mají rádi lidé unavení a vyčerpaní, kteří touží po odpočinku. Odmítají ji ti, kdo životem v teplíčku pohrdají, kdo se chtějí odlišit od průměru, být výjimeční. Vyrovnaný člověk má k hnědé spíše lhostejný postoj.

Hnědou ve všech barevných odstínech přiřazujeme ve feng-šuej elementu "země"

V Magii svící se tato barva se používá pro kouzla týkající se zvířat. Obvykle se používá zároveň s dalšími barvami. Hnědá a červená pro ochranu zvířete, hnědá a modrá pro jeho uzdravení atd.