16. listopadu 2016

Léčivá síla barev


Léčebné účinky barev jsou využívány již tisíce let. Archeologové objevují v egyptských chrámech místnosti, v nichž sluneční paprsky vytvářejí barvy duhy. Dlouhá léta se diskutuje o tom, k čemu tyto zvláštní pokoje slouží. Podle Richarda Webstera je to jasné - přece k léčení! Egyptští kněží údajně znají léčivou sílu barev, takže pacienty usazují do barevných pokojů a nechají na ně působit sílu té barvy, kterou zrovna potřebují. Podobné léčebné postupy jsou zaznamenány také v Indii a Číně, využívat je mají i starověcí Řekové a Římané. Zásady barevné léčby, které formuluje řecký filosof Pythagoras (asi 570 př.n.l. - 510 př.n.l.) a řecký lékař Hippokrates (460 př.n.l. - 377 př.n.l.) jsou prý v Evropě uznávány až do středověku. Církev však podobné metody odsuzuje jako dílo ďábla, takže se jen málokterý lékař odváží je použít. Léčebná díla barev je tak na dlouhá staletí zapomenuta a je znovu objevena až dnes.



Někdy se člověk cítí smutný, unavený, bez energie, jindy dokonce naštvaný, vzteklý a plný negativních emocí. Zdá se, že jej přepadá bezdůvodná špatná nálada. Mnoho psychoterapeutů však tvrdí, že to není bez důvodu? Možná si vybíráte nevhodnou barvu oblečení, nebo trávíte čas v prostředí, z něhož díky špatně zvoleným barvám negativní nálada přímo tryská. Sílu barev, která působí na psychickou i fyzickou stránku lidí, si začínají uvědomovat nejen lékaři. Podvědomě ji cítíme snad všichni. "Žijeme ve světě, který je plný barev, ale většinou si jich sotva všimneme. Ať si to uvědomujete, anebo ne, ovlivňují nás barvy stěn, nábytku, koberce i oblečení, které máme na sobě. Změnit svou náladu a zlepšit svůj život můžete tak, že se obklopíte vhodnými barvami," tvrdí v knize Magie barev anglický psychoanalytik a kulturní historik Richard Webster (*1950). Skutečně dokážou barvy léčit a zlepšovat lidský život?

Indický vědec Dinsham P. Ghadiali (1837-1966), jeden ze zakladatelů novodobé barevné terapie, na počátku 20. století zjišťuje, že každý tělesný orgán může být stimulován nebo utlumen určitou barvou. "Podstatou barevné terapie je, že různé části těla jsou stimulovány energií, když je vystavíme vlivu určitých barev, a tímto způsobem dochází k léčení. Léčba barvami probíhá přes auru a hlavně přes čakry, protože čakry mají důležitý vliv na fungování těla," vysvětluje Richard Webster. Diagnóza je prováděna různými způsoby. Buď se prozkoumá pacientova aura, nebo se používá kyvadlo, jehož prostřednictvím je prý možné zjistit, jaká barva je v tu chvíli pro člověka nejužitečnější. Jaký postup se při léčení barvami využívá?

Během několika tisíciletí vzniká barevná typologie, která prý odhaluje vliv jednotlivých barev na psychickou i fyzickou stránku člověka. Červená údajně pomáhá odstraňovat negativní myšlenky a dodává sílu, energii a vitalitu. Oranžová má zase zbavovat úzkosti, strachu a pocitu osamění, odstraňuje váhání a nerozhodnost. Stříbrná prý pomáhá získat odvahu a důvěru v ostatní, zlatá zase posiluje sebevědomí a sebekázeň. Hnědá údajně odstraňuje strach, projevy náhlé úzkosti a obavy z budoucnosti. Bílá má odstraňovat negativní pocity a podporovat odvahu a proces léčení. Černá prý dodává sílu a pomáhá odstraňovat přecitlivělost. Působí však také jako emocionální bariéra, která udržuje lidi v odstupu.

Stejně jako v mnoha jiných případech také při léčbě barvami platí pravidlo, že všeho moc škodí. Pokud se intenzita působení jakékoli barvy přežene, může dokonce i ubližovat. Odborníci proto doporučují postupovat při volbě barev oblečení a interiérů uvážlivě. Příliš silná barevná energie totiž může vyvolávat psychické výkyvy, agresivitu, stres, a dokonce i zdravotní problémy, třeba bolesti hlavy. Psychoterapeuti však zároveň dodávají, že neexistují dobré a špatné barvy. Záleží jen na tom, jak jsou použity...