25. listopadu 2016

Magické pomůcky: Hůlka (Magická hůlka)

Hůlka je jedním ze základních magických nástrojů a měla by být vždy ručně vyrobená. Vlastně to platí o všech magických pomůckách, protože každá pomůcka si uchová energii toho, kdo ji vyrobil. Může být hladká, vyřezávaná nebo popsaná magickými znaky. Jsou dva typy hůlek - ty první se používají pro běžné rituální úkony, druhé pak pro zvláštní účely, kdy se po použití spálí.


Hůlka pro některé Wiccany představuje prvek vzduchu (jako vodič energie) a je zasvěcena Bohům. Jinde se uvádí, že se hůlka (hůl) přiřazuje k živlu ohně jako hůl energie a vlastní síly. Hůlka se využívá k vzývání sil. Můžete Bohyni a Boha přivolat k rituálu slovy a zdviženou hůlkou. Někdy se také užívá k nasměrování energie, k nakreslení magických symbolů nebo kruhu na zem, k ukázání na nebezpečí, zatímco dokonale vyvážené spočívá na dlani nebo paži čarodějky, nebo prostě jen k zamíchání lektvaru v kotlíku.


Délka hůlky by měla odpovídat vzdálenosti od konce prostředníku k lokti nebo ukazováčku k lokti, ale není to nezbytně nutné. Jakýkoli slušně rovný kousek dřeva poslouží stejně, dokonce i kolíky, které si koupíte v obchodě se dřevem, poslouží stejně. Pro výrobu hůlky se užívají tradiční druhy dřeva, jako vrba, bez, dub, jabloň, broskev, lískový ořech, třešeň a jiné. Nejčastěji se používá vrba, protože vrba symbolizuje ohýbání a proudění. Ale dobře poslouží i líska, bud, dub, hloh, jabloň nebo jilm. Dřevo by se ovšem nemělo brát ze stromu, který kvete a plodí. Počkejte do zimy nebo použijte suchou větvičku.

Netrapte se tím, že na poprvé nenajdete tu správnou hůlku; nějaká k vám přijde. Každá hůlka, kterou budete používat, bude prodchnuta energií a silou. Najděte si takovou, která vám bude vyhovovat a bude to v pořádku. Opět platí, stejně jako pro ostatní pomůcky, že vaše hůlka může být taková jakou sami chcete mít a nikdo vám nemůže mluvit do toho jak má vypadat.