25. listopadu 2016

Magické pomůcky: Pentagram (Pentakl)

Pentagram je velmi starý symbol. Je to symbol země s jejími vzestupnými i sestupnými silami. Pentagram byl také jednou ze sedmi pečetí krále Šalamouna a podle židovsko-křesťanské tradice je to pečeť tajného jména Božího. Dále je to znak starých pohanských bohů a bohyň. Byl to také znak ostrova Avalon. V ženských mystériích se pentagram uctíval jako znak zemské bohyně a sil země.

Pentagram je jedním tahem nakreslená pěticípá hvězda. V alchymii je to mimo jiné znak kvintesence, protože zahrnuje všech pět prvků. U svobodných zednářů je pentagram "plápolající hvězda", která nám připomíná věčně zářícího ducha. V křesťanství je pěticípá hvězda v ikonografii symbolem pěti ran ukřižovaného Krista. Hermetičtí zasvěcenci používali pentagram jako symbol mikrokosmu člověka. V jiných světonázorech platil za ústřední symbol posvátného čísla pět, které symbolizovalo schopnost přerůst sám sebe.

Dalším označením pro pentagram jsou muří noha, vílí kříž, kouzelná hvězda, čarodějnický kříž, planoucí hvězda mágů, satanovo znamení. V dobách křesťanských misí byl obrácený pentagram, u nějž jeden cíp ukazuje dolů, vlastně znakem pohanského rohatého boha plodnosti, symbolem satana. V této době se objevila víra, že démoni, upíři a jiné strašidelné postavy mají na dlaních a chodidlech pentagram. Tradičně se od té doby pentagram se špicí ukazující nahoru používá v tzv. "bílé magii" a se špicí ukazující dolů v tzv. "černé magii".

Pentagram se používá se na vysvěcování předmětů (kalich s vodou či vínem, talismany a jiné pomůcky), k vzývání, zapuzování a ovládání mocností. Používá se při vyvolávání živlu země, aby vytvořil silné ochranné prostory a aby nabil věci sílou země. Pentagram poskytuje dobrou ochranu před zlými duchy, protože jeho linie jsou nepřetržité a duchové potřebují přerušovanou linii, aby mohli proniknout dovnitř. Tak se používá při všemožných ochranných rituálech a v ochranných kouzlech, nachází se na talismanech a amuletech, v magických knihách, nad domovními dveřmi, na předmětech apod.

Pentakl (zjednodušeně: pentagram v kroužku)
Je to kotouč většinou z různých kovů, do nějž je zapracován pěticípý symbol pentagramu, může být ovšem zhotoven i ze dřeva, z kamene nebo z hlíny.