8. listopadu 2016

Miminka a černá barva

Už jsem tady psala o barvách a oblečení v těhotenství (článek zde) a moje ségra, která je snad víc nadšená z mého těhotenství než já :o))) a asi každý den šmejdí na netu a sleduje "módní" trendy v těhotenství a v péči o miminko, mi poslala odkaz článek, ve kterém se píše:

"Víte, že miminka milují černou?

Na babyboom, který panuje už nějaký ten rok, zareagovali i obchodníci. Ovšem vyznáváte-li feng-šuej, budete zklamáni.

Dětský nábytek, hračky, doplňky, oblečení a vůbec všechno, co je dětem určeno, hýří všemi barvami. Ovšem učení feng-šuej má na to trochu jiný pohled než výrobci. Podívejme se nejprve na barvy: odrážejí pestrost světa a jsou pro děti rozhodně vhodné. Ovšem až v době, kdy jsou zralé na prozkoumávání okolního světa, to znamená teprve až začnou sami lézt. Tedy přibližně až v půl roce života. U novorozeňat je to přesně opačně!

Představte si ten šok, který může zažívat narozené miminko, když se ze dne na den ocitne ve světě barevných vibrací po té, co se vyvíjelo v naprosté tmě…

Podle feng-šuej patří malé děti k prvku Dřevo, z barev se k němu řadí zelená. Nemá ovšem smysl posilovat Dřevo Dřevem, pro optimální a zdravý vývoj je lepší doplnit ho Vodou. Z barev k ní patří tmavomodrá a černá barva. Je zajímavé, že tyto přirozeně harmonizující barvy se používají snad jen na vnějších stranách dětských kočárků, jinak jsou komerčním průmyslem považovány za barvy pro děti nevhodné. Z hlediska feng-šuej je tomu právě naopak.

Ještě strašidelnější může být pro malé miminko přemíra volného prostoru, který se mu mnohdy naprosto zbytečně snažíme poskytnout. Spousta místa dítě velmi zneklidňuje a nutí ho věnovat se věcem, na které ještě není zralé. Nechat malé miminko ležet v dupačkách uprostřed volného prostoru plného barevných předmětů pro něj vůbec nemusí být příjemné, právě naopak. Často bývá příčinou usedavého pláče.

Ideálním útočištěm malých dětí a zvláště pak čerstvě narozených miminek je stísněný prostor jako jsou zakryté stěny postýlky, šátek uvázaný kolem matčina těla, zavinovačka, klokanka a podobně. A k tomu kontakt s tmavomodrou barvou.

Možná se vám to může zdát zvláštní, ale je to tak. Nebojte se, že by vaše děti v takových podmínkách o něco přišly. Právě naopak, budou schopné se dostatečně soustředit a vnímat svět, se kterým je budete seznamovat."

Hodně se zajímám o Feng-šuej (dokonce tady chystám na toto téma i rubriku), takže mě to hned zaujalo. Tento článek má docela logiku, protože si opravdu představte, že vyleze z tmavé malé jeskyně a najednou na vás útočí barvy všeho druhu a obrovský prostor...z toho by člověk mohl dostat i fobii z otevřených prostor. Tenhle článek byl opravdu moc zajímavý :o)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)