16. listopadu 2016

Modrá

tmavomodrá - vážnost, rozjímání, smutek, klid
světlemodrá - ticho, touha, přívětivost

Modrá je považována hlavně za symbol všeho spirituálního. Oproti červené působí "studeně" a uvádí tak do zamyšlené nálady. Hlubinní psychologové ji spojují s "duševní volností, mírným, nenásilným a uvážlivým způsobem života".

V prehistorickém umění i v umění primitivních národů se modrá používá jen zřídka, neboť k jejímu získání nebylo dost vhodných základních látek.

Je to barva nebes, přiřazována bohu Amonovi. Plášť severského boha Ódina je modrý stejně jako plášť Panny Marie, jíž se poeticky říká "Modrá lilie". Hinduistický bůh Višnu je v podobě Kršny modrý, učící Kristus bývá zobrazován v modrém rouchu.

Starověká Čína neviděla modrou tak jednoznačně. Bytosti s modrými obličeji jsou v tradičním umění démoni a strašidla anebo bůh literatury Kuej-sing, který spáchal sebevraždu ze zraněné ješitnosti. Čínština původně neměla výraz pro modrou barvu. Slovo čching znamenalo všechny odstíny od tmavomodré přes modrou až po zelenou, rovněž cestu učencovu, který studuje při světle lampy. Dnešní slovo lan znamená vlastně indigo, barvu prostého pracovního oděvu. Modré oči byly považovány za šeredné. Modré či světle modré květiny nebo stuhy by se neměly nosit ve vlasech, protože to znamená neštěstí. Jiní tvrdí, že modrá znamená vysoké postavení a sociální vzestup, avšak vzestup plný starostí.

V rukopisech středoamerických kultur se světlou modrozelenou barvou zobrazoval tyrkys a voda, v symbolice světových stran však neměla význam. Mexický bůh Quetzalcoatl, nazývaný Opeřený had, stvořitel Aztéků je také modrý.

Modré látky jsou oblíbené v západní Sahaře a v zemích Sahelu, např. u Tuaregů.

Amulety v modré barvě neutralizují "zlý pohled" čili uřknutí.


Jako nejhlubší a nejméně materiální barva je modrá médiem pravdy, barvou nebe. Symbolizuje spiritualitu, harmonii, přívětivost, přátelství, svědomitost, věrnost, víru, sympatii a péči. Je podřízena intelektu a duchovnímu poznání, charakterizuje pozitivní stránku fantazie a spadají pod ni utopické nápady.

Podle psychologů modré barvě dávají přednost lidé citliví s bohatým vnitřním životem, hledající lásku a porozumění. Dávají jí také přednost lidé, kteří touží po klidu, jsou unavení, přepracovaní a ti, co nemají rádi změny.

Psychologové zjistili, že světle modrá je barvou ticha, klidu, uspokojení a souladu. Mají ji rádi lidé citliví, s bohatým vnitřním životem, hledající lásku a oddanost, romantikové - tedy spíše introverti. Světle modrá symbolizuje něhu, věrnost, důvěru a oddanost. Působí přívětivě, vyvolává představu oblohy a vzduchu. Přednost jí dávají lidé, kteří touží po klidu - tedy především lidé unavení, přepracovaní a ti, kdo nemají rádi změny. Ten, kdo nemá rád světlomodrou a modrou, obecně bývá člověk, který se bojí nebo neumí pomořit se do svého nitra, bývá to často člověk povrchní, přelétavý, neposedný atd. Často modrou odmítají mladí lidé, kteří touží po nezávislosti, anebo chtějí odejít z domova.

Ve středoevropské lidové symbolice se modrá považuje za barvu věrnosti, ale i tajemna (např. Modré světlo v Pohádkách bratří Grimmů) nebo klamu (lakovat někoho na modro ve významu šidit, balamutit). V lidové mluvě se v souvislosti s touto barvou objevují různé obraty, např. "snést někomu modré z nebe". Modrá ve své temné podobě může být také symbolem tajuplných mocností, dobrých i zlých. Modří bývají horští duchové a modrou barvu mají v pohádkách čarovné květy, které je třeba hledat. A modrý je také bájný pták štěstí.

V politické symbolice se modrá přiřazuje liberálům. "Modré" zednářství má tradiční třístupňový systém (učedník, tovaryš, mistr) na rozdíl od zednářství "červeného"
Pocitově je modrá nejstudenější barva.

V učení feng-šuej se modré přiřazuje element "voda" a ze světových stran - stejně jako je tomu u černé - východ. Patří k ní zima a noc.

V Magii svící se modré svíce používají k rozšíření duševního horizontu, podpora osobního růstu, zmírnění (zchlazení) příliš prudké vášně, hledání spravedlnosti ve sporných případech. Uzdravení, mír, duchovno, trpělivost, štěstí. Modrá je barvou živlu vody. Je také barvou oceánu a všech vod, spánku a soumraku. Máte-li potíže se spaním, nabijte si malou modrou svíčku představou, jak spíte celou noc. Svíčku pak před spaním na chvíli zapalte. Modré svíčky také můžete nabíjet a zapalovat, aby probudily vaše duchovní vědomí.