29. listopadu 2016

Očista zvukem

Zvuk je vibrace a představuje mocný nástroj očisty. Jednoduché tleskání, zvonky, zvonkohry, tibetské mísy, hudební nástroje i lidský hlas, to všechno můžeme použít k osvěžení energie v místnosti.

Tleskání a zvonění
Kdykoli pocítíte negativní energii, krátce tleskněte, abyste skoncovali s tím, co visí ve vzduchu. Bývá na to dobrý i zvonek. Udělejte si na výběr svého "očistného" zvonku čas a najděte takový, který má jasný, stříbrný hlas a bude vám připadat jako ten pravý. Obejděte se svým zvonkem dům, kancelář, auto či jakékoli další místo, které potřebujete očistit. Zazvoňte v každém rohu, pohybujte jím nahoru a dolů, postupujte ke dveřím.

Zvonkohry a tibetské mísy
Zvonkohry jsou pro udržování čisté a svěží atmosféry skvělé. Pověste je kamkoli, kde k nim může proudící vzduch. Stejně jako zvonky i zvonkohry musíte vybírat pečlivě podle zvuku, který vydávají - dřevěné zvonkohry se používají k vytvoření správné atmosféry, kovové ale mohou být na očistu lepší.

Nejlepší ze všeho je tibetská mísa. Opět ji vybírejte pečlivě, poněvadž "rozezpívat" mísu vyžaduje cvik. Zvuk tibetských mís není jen očišťující, ale i povzbuzující, a znatelně zvyšuje vibrace libovolného místa. Je to skvělý přípravný stupeň pro jakékoli duchovní cvičení, rituál nebo meditaci.

Hra na nějaký hudební nástroj očistí a obohatí atmosféru. Hudba, kterou si vyberete, způsobí, že místo "bude vaše", a měli byste ji pouštět co nejčastěji. Pro očistu je možná nejlepší zvolit klasickou nebo meditační hudbu, ale žádné strašidlo se u vás dlouho neohřeje, pustíte-li pořádný popový nebo rockový "nářez". Nejdůležitější je řídit se svými instinkty.

Použijte svůj hlas
Lidský hlas má velkou moc, neboť má široký rozsah a řídí jej vaše vůle. Jedna z nejmocnějších věcí, které můžete při očišťování nějakého místa použít, je monotónní zpěv, který napomáhá změně vašeho vědomí a povahy celého okolí. Můžete si zpívat třeba takto:

"Jsem v bezpečí a čistotě,
zlo pomíjí v mém životě."

Tyto verše si můžete opakovat při virtuálním zametání místnosti nebo vymetání auta. Jeden delší popěvek, přejatý z wiccanského obřadu, zní:

"Koště z břízy, koště z proutí,
zbav mne všeho, co mě rmoutí.
Ať mám srdce pevné k tomu,
vymeť všechno temné z domu."

Opakujte ji znovu a znovu, dokud se vám to bude líbit. Určitě si vymyslete své vlastní písničky nebo změňte slova oblíbené melodie, aby vyhovovala vašim účelům. Použijte sílu vlastního hlasu a nechte své poselství rozeznít na nehmotných rovinách.

A na závěr: Existuje jen velmi málo věcí, které rozjasní atmosféru na všech úrovních lépe než smích, takže se uvolněte, usmějte se a přesvědčte se, že smích je tím nejlepším lékem.