7. listopadu 2016

Pampeliškový med


zdroj
Recept č.1:

200 hlaviček květu pampelišek se vypere, přelije se 1,5 litrem vařící vody, přidá se na kolečka nakrájený menší pomeranč i s troškou kůry a jeden citron zbavený jadérek. Vše se nechá povařit asi hodinu, přecedí se přes husté síto, do šťávy se přidá 1 kg cukru a vaří se pomalu až do hustoty medu. Používá se ke slazení léčivých čajů.


Recept č.2:

  • 250 g květů pampelišky
  • 2 citróny
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
Pampeliškové květy, nasbírané pokud možno v čistém prostředí, již neoplachujeme. Vložíme je do kastrolu, přidáme citróny nakrájené na kolečka, zalijeme vodou a vše přivedeme k varu. Po hodině pozvolného vaření scedíme přes plátýnko, k tekutině přidáme cukr, znovu uvedeme do varu a zvolna za občasného míchání necháme odpařit do zhoustnutí. Plníme do sklenic, zavíčkujeme a raději necháme ještě 20 minut sterilovat. Pampeliškový med pomáhá při nachlazení.