27. listopadu 2016

Pavouk

Pavouci i jejich sítě mají symbolický význam. Mohou být tkalci osudu, symboly Slunce, lovci i znamením Matky Země. V mýtech mnoha národů je to symbolické zvíře s negativním významem.

V křesťanské symbolice je "zlým" protějškem "dobré" včely a většinou zastupuje hříšné pudy, jež člověku vysávají krev.

V lidové víře je však považován za duši, a to v domnění, že duše snícího člověka může v podobě pavouka opustit otevřená ústa a potom se do nich vrátit (totéž se tvrdilo o ještěrce). Pavouček sice znamená štěstí, ale přesto se hodně lidí pavouků štítí. V mnoha alpských krajích jsou křižáci považováni za požehnané tvory a symboly štěstí a nesmějí se zabíjet.

V Číně znamená pavouk štěstí na dosah ruky, např. "návrat ztraceného syna", a když se spouští po vlákně, říká se, že "z nebe přichází radost".

Pavouk se vyskytuje také v řeckých bájích. Princezna a vynikající tkadlena Arachné byla bohyní Athénou proměněna v pavouka.

V Kamerunu značí píli a moudrost.

Pavouk je synonymem mrzouta, podivína, samotáře.

Někdo má "pavouka v hlavě" nebo jej někomu do hlavy nasadí, někomu pavouk šlape na mozek. "Sníst pavouka" znamená být rozmrzelý, a když o někom řekneme, že "má rozum jako pavouk", chceme naznačit, že je hloupý.