30. listopadu 2016

Péče o léčivé kameny

Nezapomeňte, že "kameny" nejsou zcela neživé bytosti. Jsou to nejstarší bytosti na Zemi a i ony mají svůj, i když pro nás neviditelný, život. Pokud se stýkají s okolím, např. s naším tělem, tak dochází nejen k energetické výměně, ale často i k jejich znečištění, a tím i ke snížení jejich účinnosti. A časem někdy i ke snížení jejich životnosti.

Základem péče o léčivé kameny jsou:
  • ochrana před poškozením
  • očista
  • aktivace

Ochrana před poškozením

Jako každý cenný předmět musíme léčivé kameny chránit před mechanickým poškozením (otěr, nárazy, poškrábání). Zpravidla čím je kámen tvrdší, tím je i odolnější vůči mechanickému poškození, ale nesmíme na to příliš spoléhat. Není vhodné nechat si vyrýt do léčivého kamene nějaký obrazec, pokud tím nesledujeme jen estetický účinek.

Při nošení léčivých kamenů s nízkou tvrdostí (pod 5) vzniká zvýšené nebezpečí jejich mechanického poškození. Proto je třeba vždy pečlivě zvážit, pro jakou příležitost si je vezmeme, a neváhat je odložit, když jim hrozí poškození.

Svou úlohu ovšem hrají i krystalická struktura a křehkost. I nejtvrdší diamant se může rozpadnout na několik kusů nebo dokonce na prach, udeří-li se na jeho citlivé místo.

Léčivé kameny by také neměly být delší dobu vystavovány velmi silným energetickým polím, např. magnetickým nebo elektrickým, a silnému záření, např. rentgenovému, teplotnímu ultrafialovému. Může při tom dojít nejen k dočasné nebo trvalé změně barvy, ale i vlastností. Úprava přírodních kamenů např. vypálením nebo rentgenovým zářením je také jednou z metod jejich falšování.

Ke kamenům, které není dobré vystavovat prudkému slunečnímu nebo rentgenovému záření, patří achát, amazonit, křišťál, jantar, chalcedon, chryzopras, citrín, sokolí oko, fluorit, hematit, heliotrop, jadeit, korál, lapis lazuli (lazurit), malachit, měsíční kámen, onyx, kalcit, záhněda, rodochrozit, růženín, agilit, vltavín, tyrkys, opál.

Také styk s chemickými prostředky může kameny značně poškodit. Proto je dobré je odložit před mytím, koupáním nebo líčením, nenosit je v agresivním prostředí, dávat pozor při domácích pracích, úklidu apod. Zvlášť citlivým kamenem je opál, poněkud méně perly a tyrkys.

Očista a aktivace

Pokud kámen používáme delší dobu (více než jeden měsíc), je třeba jej očistit, případně znovu aktivovat. Také pokud došlo k jeho znečištění nebo pokud zjistíme, že došlo k intenzivní energetické výměně a kámen se "unavil". Vůbec neškodí, když kámen po každém použití či celodenním nošení krátce opláchneme a necháme odpočinout.

Správná očista léčivého kamene a jeho správná aktivace mají zásadní vliv na jeho účinnost. Proto by měly být léčivé kameny pravidelně očišťovány a nabíjeny. Přitom musíme zcela přesně vědět, co od léčivého kamene požadujeme.

Pokud požadujeme, aby od nás léčivý kámen "odsával" špatné vlivy nebo nás zbavoval špatných vlastností, tak je nutné, aby byl před nošením zcela "vybit", tj, aby byl schopen absorbovat negativní energii.

Pokud požadujeme, aby nám léčivý kámen dodával pozitivní energii nebo posiloval naše dobré vlastnosti, tak je nutné, aby byl nejprve zcela "vybit" (tj. zbaven veškeré negativní energie) a pak zcela "nabit" vhodnou aktivací.

Očista léčivých kamenů

Pro základní očistu léčivého kamene je nejvhodnější omývání teplou proudící vodou po dobu alespoň 3 minut, čímž se také spláchne z kamene povrchová nečistota. Samozřejmě je nutné dávat pozor, abychom nepoškodili zasazení kamene (např. dřevo) nebo spojovací či nosnou šňůrku. Pokud jsou na povrchu ještě patrny nečistoty, setřeme je vlhkým štětcem. Pokud si nejsme stoprocentně jisti, že kámen snáší opláchnutí teplou vodou, tak k očistě použijeme lehce navlhčený hadřík. Po omytí je nutné kameny osušit, nejlépe otřením v jemné bavlněné látce.

Omývání octovou vodou není vhodné, protože ocet některé kameny narušuje. Rozhodně je nutno se vyhnout omývání mýdlem nebo dokonce saponáty!

V současné době jsou již k dostání i cenově dostupné ultrazvukové čističky, které jsou schopny odstranit i zašlou špínu.

Vodu nesnášejí zejména malachit a tyrkys.

Vybití léčivých kamenů

Po omytí v teplé vodě jsou léčivé kameny již ze značné části vybity, ale není záruka, že to stačí.

Pro vybití léčivých kamenů je nejúčinnější a nejbezpečnější jejich uložení přes noc do drobných hematitových valounků, případně je ještě těmito valounky zasypat. Samotné hematitové valounky je nutno pravidelně "dobíjet" slunečními paprsky alespoň po dobu dvou hodin.

Léčivé kameny lze vybíjet i uložením přes den a noc do vlažné mořské vody (asi 4,5 g mořské soli v 100 ml čisté vody) nebo solného roztoku (asi 3,5 g nejodidované a nefluorizované soli ve 100 ml čisté vody). Řada kamenů, např. kalcit, karneol, labradorit, opál, lapis lazuli (lazurit), malachit a tyrkys, je však citlivá na vodné roztoky soli.

Pokud si nejsme stoprocentně jistí, že kámen potřebuje roztok soli, a není to vysloveně uvedeno, je lepší a jistější kámen pouze uložit do hrubě krystalické soli, nejlépe mořské. Do soli není vhodné ukládat kameny zasazené do nějakého materiálu.

Po vybití v soli je nutno kameny opět pořádně opláchnout a osušit bavlněnou utěrkou.

Aktivace léčivých kamenů

Očištěný kámen je třeba aktivovat, tj. dodat mu zpět aktivní energii. K tomu je třeba vhodný energetický zdroj, nejlépe přírodní nebo v některých případech umělý.

Jako přípravný krok je dobré kámen za sucha pečlivě vyleštit suchým flanelovým hadříkem. Kameny můžete vyleštit i esenciálními oleji. Tím je kámen částečně aktivován a připraven k dalšímu působení.

Nejpřirozenějším aktivátorem léčivých kamenů jsou samotné léčivé kameny. Krystalové drúzy nebo geody ametystu nebo křišťálu obsahují tolik energie, že jsou ji schopny předávat jiným menším kamenům. Očištěný kámen položíme na krystalovou drúzu nebo do geody a kámen na ní necháme jeden den "nabíjet". Ale i samotnou drúzu je nutno občas dobít, nejlépe slunečním zářením. Lacinějším, i když slabším zdrojem aktivační energie jsou drobné ametystové nebo křišťálové kamínky, které se před použitím pořádně potřepou a pak vysypou na dřevěnou podložku. Kámen, který chceme aktivovat, pak na kamínky položíme a případně jej ještě kamínky zahrneme.

Nejčastějším aktivátorem je ale sluneční záření. Kámen položíme na bílý papír a vystavíme jej po určitou dobu slunečnímu světlu. Dobu ozáření i jeho intenzitu volíme podle citlivosti kamene. Citlivější kameny vystavujeme jen světlu měsíčnímu.

Aktivaci slunečním světlem vyžadují např. achát, avanturin, diamant, křišťál, chalcedon, citrín, sokolí oko, heliotrop, hematit, jadeit, jaspis, karneol, mléčný křemen, onyx, obsidián, rubín, safír, spinel, tygří oko, turmalín.

Aktivaci slunečním světlem lze nahradit aktivací ultrafialovým zářením. Pro tento účel rozhodně není vhodné "horské slunce". Lze použít tzv. testerů bankovek nebo ultrafialových žárovek, které také vyzařují ultrafialové světlo, ale umírněně, takže dobu ozáření můžeme dobře regulovat. Nezapomeňte si chránit zrak před ultrafialovým zářením ochrannými brýlemi.

Některé "citlivé" kameny je lépe aktivovat měsíčním světlem, tj. polarizovaným slunečním světlem. Postup je stejný jako u světla slunečního. Největší účinnost má přitom úplněk. S aktivací slunečním světlem přes polarizační filtry nejsou zatím dostatečné zkušenosti.

Aktivaci měsíčním světlem nebo v nejhorším případě slabým denním světlem vyžadují např. amazonit, ametyst, akvamarín, azurit, azuro-malachit, čaroit, fluorit, chryzokol, chryzopras, jantar, labradorit, lapis lazuli (lazurit), malachit, měsíční kámen, obsidián duhový, opál, perly, rodochrozit, růženín, smaragd, sodalit, topaz, tyrkys, zirkon, zoisit.

Rozhodně nelze doporučit pomoc nejrůznějších "léčitelů", kteří se nabízejí předat svou vlastní vnitřní energii léčivému kamenu. Pokud si nejsme stoprocentně jistí, že jde o nezištného, poctivého léčitele, který je skutečně obdařen "pozitivní energií", je lépe se mu vyhnout.

Každý kámen má po práci právo na odpočinek, po několika měsících na dovolenou a po uplynutí několika let i právo na důchod. Kameny nevyhazujme do odpadu. Pokud jsme se s nimi již duševně rozloučili a nechceme si je nechat na památku, tak je někde zakopejte do země nebo hoďte do vody.