7. listopadu 2016

Rakytníkový olej

Sušené plody rakytníku rozdrtíme a zalijeme panenským slunečnicovým nebo olivovým olejem, aby byly dobře ponořené. Necháme 3-4 týdny na teplém a slunném místě, častěji dobře protřepeme. Scedíme, zbytek propasírujeme přes řídké plátno a skladujeme v tmavé sklenici. Olej má vysoký obsah vitaminu E i dalších minerálních látek.

Užíváme 2x denně lžičku jako potravinový doplněk, zevně slouží olej jako univerzální lék k hojení ran a kožních vyrážek, popálenin a jizev a na suché ruce.

Ti, kteří nemají čas nebo chuť olej připravit, si mohou koupit již hotový v lékárnách nebo racio prodejnách.

Rakytníkový olej se nesmí používat vnitřně při zánětlivých procesech ve žlučníku, játrech, slinivce břišní a při žlučových kamenech!