29. listopadu 2016

Sebezasvěcení (Samozasvěcení)

Docela často se teď na internetu probírá zasvěcení do magie. Kdo je zasvěcený a kdo není, kdo kým je zasvěcený a jestli se mohu zasvětit sám nebo sama a jestli pak budu čaroděj nebo čarodějnice a jestli pak ty rituály nebo kouzla (nazývejte to jak chcete) budou fungovat atd… atd…

Na to, abyste mohli "čarovat" opravdu nepotřebujete zasvěcení. Magie je o něčem jiném, ale kdybyste se mermomocí chtěli zasvětit a nemáte k tomu nikoho jiného (tedy toho kdo vás do magie zasvětí), tak se můžete zasvětit i sami. Našla jsem více sebezasvěcovacích (samozasvěcovacích) rituálů. Některé jsou jednodušší, některé složitější, ale použiju popis, který jsem našla v knize Magická Wicca - magie, rituály, rady od Scotta Cunninghama. Nejlepší zasvěcení je to, které probíhá spontánně. Uvedu zde zasvěcení do Wiccy, protože já sama se cítím jako Wiccan a tak se také prezentuji. Takže pokud vám Wicca nevyhovuje, budete si muset najít něco jiného :o) Autor zde píše, že je lepší nebýt zasvěcen vůbec než být zasvěcen špatně. Co je špatně a co dobře to musíte cítit sami. Nesmí mít nikdo nad vámi nějakou moc a nesmí vás do ničeho nutit. Musíte mít svobodnou vůli. Bylo by fajn, kdybyste si tuhle knihu sehnali a pokud tuto knihu nechcete číst celou, tak si aspoň přečtěte kapitolu o sebezasvěcení. (Třeba jednou tu kapitolu opíšu a dám ji na blog) :o)

Než se vrhnete na toto sebezasvěcení, přečtěte si raději rubriku "Čarodějnictví a magie - Wicca" ať víte o čem ta Wicca vlastně je.

Následující popis je jen holý rituál. Autor zde vynechává věci jako zapalování svící apod.

· Očista (sprcha nebo koupel je dostačující)
· Založení oltáře (použijte nástroje, se kterými normálně pracujete.)
· Vytvoření kruhu. (Ačkoli to není absolutně nezbytné, určitě to pozvedne atmosféru. Je lepší, když v tom máte již určitou praxi. Pokud vám kruh přidá na pocitu bezpečí a jistoty, udělejte ho, pokud máte pocit, že není nutný, nedělejte ho.)
· Začněte vyvolávat Bohyni a Boha. (Mohou to být stejná božstva, která vzýváte při své běžné wiccanské rituální praxi, nebo speciálním která si zvolíte pro tento obřad.)
· Symbolická smrt vašeho starého "předwiccanského" já (Nebojte se kreativity. V této části obřadu se můžete zahalit do černé látky, vsedě před oltářem si zavázat páskou oči - nechoďte při tom -, můžete zpívat i žalozpěv. Vymyslete si pro tuto chvíli vhodnou modlitbu. Po určité době meditace a rozjímání s radostným křikem opusťte slepou uličku smrti.)
· Znovu se pomodlete k Bohyni a Bohu, zasvěťte se jim. Měli byste prohlásit, že od nynějška jste Wiccan. Pokud jste si vybrali magické jméno, řekněte hlasitě např.: "Já, Merlin, jsem nyní Wiccan." Mohla by to být i závěrečná formule vaší zasvěcovací modlitby.
· Několik minut ještě v kruhu relaxujte. Pozorujte plameny svíček. Pokud jste si přinesli do kruhu koláče a víno, je čas obětovat je a sdílet projevenou lásku Bohyně a Boha. Až posvátný pokrm sníte, poděkujte Bohyni a Bohu za jejich přítomnost a zrušte kruh.

Jelikož nepatřím k žádnému kovenu, tak jsem se zasvětila sama. Prostě jsem měla nějakou potřebu nebo nutkání tohle udělat. Víc vám k tomu neřeknu, protože to pro mě bylo hodně intimní…nemyslím tím, že probíhaly nějaké sprosťárny :o) ale bylo to hodně o pocitech. Snad jen řeknu, že jsem nevytvářela kruh. Tak nějak na kruh nebylo místo a tak nějak nemám potřebu při svých rituálech kruh vytvářet. Ani nevím proč, ale prostě to tak je a tak to cítím :o)