27. listopadu 2016

Štír

Nebezpečný tvor, který si svým jedovým ostnem brzy získal symbolický význam smrtelného nebezpečí. Zároveň však symbolizuje i pravdivost.

Egyptský král, který vládl ještě před sjednotitelem Egypta Menim, se jmenoval Štír (Selek). Ženská podoba tohoto jména je Selket. Je to ochranná bohyně a bohyně kouzel, která má podobu štíra, nebo ženy se štíří hlavou.
Štíra najdeme jak v egyptských, tak i řeckých bájích.

V Tibetu se štír jako amulet používá na ochranu před démony.

V Bibli je štír podobně jako had symbolem démonických sil a křesťané jej mají za symbol zrady.

V mayském panteonu byl se štířím ocasem zobrazován "černý náčelník Ek-Chuah, mj. bůh padlých bojovníků.

V Africe mnoho lidí jeho jméno nahrazuje opisem, aby nevyvolali zlo. Mezi Ašanty v západní Africe se nosí talismany v podobě štíra, které mají chránit před jeho bodnutím.

V astrologii je Štír osmým znamením zvěrokruhu (vodní znamení) a Slunce jím prochází 24. října až 22. listopadu. Nejjasnější hvězdou souhvězdí Štíra je narudlý Antares (název je odvozen od protějšku Marsu - Anti-Ares). Štíru vládne Mars (v některých pramenech se uvádí Pluto), jeho barvou je červená a kovem železo. Tradiční astrologická symbolika spojuje se Štírem mužskou sexualitu, destrukci, tajemství, záhady, magii, osvícení, ničení za účelem obnovování, nenávist atd. Ale hovoří se také o vyléčení a zmrtvýchvstání. Štír je symbolem změny a překonání smrti.

Jako jedno z mála zvířat prý může přežít výbuch atomové bomby a s ním spojenou vysokou radiaci.