22. prosince 2016

Bezinková zavařenina

Recept č.1
  • 500 g zralých bezinek
  • 500 g cukru
Bezinky rozvařte v trošce vody na kaši, propasírujte ji a šťávu zahřívejte, dokud se neodpaří většina vody. Pak přidejte cukr a směs vařte, až získá konzistenci zavařeniny (marmelády, džemu).

Užívají se 2 lžíce denně proti migréně a při neuralgii.


Recept č.2 (povidla)
  • 500 g bezinek
  • kousek skořice
  • 3 hřebíčky
  • 500 g cukru
  • šťáva z 1 citrónu
Vše podlijeme troškou vody a rozvaříme na kaši, scezenou šťávu v hrnci pomalu zahříváme, dokud se neodpaří většina vody. Přidáme cukr a šťávu z citronu a mícháme tak dlouho, dokud nezhoustne. Horké lijeme do malých skleniček.

Užívá se 2 - 4 lžíce denně při potížích, nejdéle po dobu 2 týdnů a po otevření povidla skladujeme v chladničce. Pokud chcete povidla spíš na mlsání než na léčení, je dobré bezinky kombinovat s jiným podzimním ovocem? aronií, švestkami, jablky, hruškami či s hroznovým vínem.


Recept č.3 (marmeláda)
  • 1 kg bezinek
  • 300 g cukru
  • hřebíček
  • citron
Čisté bezinky rozvaříme s cukrem a s trochou vody, přidáme šťávu z 1 citronu a hřebíček. Marmeládou naplníme sklenice, uzavřeme a sterilizujeme 10 minut při teplotě 85oC.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)