19. prosince 2016

Bylinkové postřiky na rostliny


* vývar (rostliny povaříme ve vodě)
* jícha (zákvas - rostliny namočíme do vody a necháme zkvasit)

Vratič - proti škůdcům všeho druhu:

Vývar nebo jícha z vratiče zažene téměř všechny škůdce, především ale působí proti roztočům na jahodách, ostružinách, broukům na malinách, mšicích, rzím apod.

Příprava: Na jíchu a vývar použijeme 300 - 500 g čerstvých kvetoucích rostlin nebo 30 g sušených bylin na 10 litrů vody. Rostliny necháme zkvasit nebo je na 24 hodin namočíme a pak povaříme. V zimě postřikujeme nezkvašeným vývarem rostliny, v létě přímo půdu. Pro postřik po odkvetení nebo na podzim vývar dvakrát zkvasíme.


Kapraď samec - proti mšicím a rzím:

Jícha či vývar z kapradí se používá zejména v zimě. Nezkvašenou jíchu stříkáme na keře a stromy. Chrání před listovými, krvavými a dalšími mšicemi. Jíchu či vývar lze použít také proti rzím.

Příprava: Na zákvas či vývar dáme 1 kg čerstvých nebo 100 g sušených rostlin do 10 litrů vody. Rychleji uděláme vývar, pokud v 5 litrech vody hodinu povaříme 1 kg kapradí a pak je zředíme dalšími 5 litry vody.


Pelyněk - působí proti mšicím a hmyzu:

Pelyňková jícha nebo vývar pomáhá proti mšicím, rzím na rybízu, housenkám, mravencům a běláskům.

Příprava: 300 g čerstvých nebo 30 g sušených bylinek dáme do 10 litrů vody a necháme zkvasit. Na jaře stříkáme jíchu nezkvašenou.


Přeslička - prevence proti plísním:

Pravidelný postřik vývarem z přesličky prováděný od jara do léta chrání před plísněmi. V případě akutního ohrožení používáme tři dny po sobě.

Příprava: 1 kg čerstvých nebo 150 g sušených bylin namočíme na 24 hodin do 10 litrů vody, pak asi ½ hodiny vaříme a po vychladnutí scedíme. Na postřik ředíme vývar v poměru 1:5 vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)