20. prosince 2016

Jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje důležité složky jako vápník, draslík, hořčík, vitamin C, beta-karoten, pektin, fluor atd. Čistí organismus a má také výrazné antibakteriální účinky.

Recept č.1:
  • 1 kg jablek
  • 3 litry vody
Jablka omyjte a nahrubo nastrouhejte i se slupkou a jádřincem. Dejte do vhodné nádoby, zalijte vodou, přiklopte a nechte na teplém místě stát týden. 2x za den odklopte a promíchejte (dřevěnou vařečkou). Po týdnu sceďte, opět uzavřete a dejte na 21 dní na temné místo. Potom přeceďte přes plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici. Takto připravený ocet vydrží v chladnu asi rok.
Jablečný ocet je prospěšný pro srdce, cévy, má příznivý vliv na pokožku a pomáhá při hubnutí.


Recept č.2:
  • asi 4 kg jablek
  • 1 sáček sušeného droždí

Jablka omyjte, pokrájejte na větší kousky a zpracujte na odšťavňovači. Šťávu promíchejte s části slupek a jádřinců a nalijte do třílitrové sklenice. Přidejte sáček sušeného droždí a pečlivě uzavřete. Nechejte stát 4 týdny, občas z povrchu seberte nečistoty a protřepejte. Když má ocet ostrou chuť, přeceďte ho přes plátýnko a naplňte do čistých lahví. Uchovávejte v chladu.


Recept č.3:

Do 5-ti litrové skleněné láhve dejte jablka, omytá a nastrouhaná na plátky i s jadřincem, v množství asi do 2/3 láhve. zalijeme převařenou vodou vychladlou na 30oC tak, aby byla jablka ponořená, ale zároveň zůstalo místo pod okrajem sklenice. Zakryjte čistým látkovým ubrouskem (kapesníkem) s gumičkou. Další dny musíte obsah 3x denně promíchat čistou dřevěnou vařečkou. Sklenice by měla stát v místnosti při pokojové teplotě a obsah postupně vykvasí asi za 3 týdny. Podle alkoholové vůně poznáte správný průběh kvašení - jak kvašení slábne, vůně je více octová, až je ocet hotový. Nakonec přeceďte a nalijte do skleněných lahví uzavřených nejlépe vyvařenou korkovou zátkou. Z 5-ti litrové láhve tak získáte asi 2 litry kvalitního domácího jablečného octa, kal usazený na dně není na závadu.


Použití:

Ekzémy:
Do skleničky nalijte asi 1 cm jablečného octa. Zřeďte desetinásobkem vody a vmíchejte 1 lžičku medu. Budete-li pít tuto směs 3x denně, vyčistíte si organismus a ekzém zmizí.

Bradavice:
Smíchejte lžičku soli a lžíci jablečného octa. Směsí 6x denně jemně pomažte bradavici.

Lišeje, růže:
Postižené místo potírejte 5x denně neředěným jablečným octem.

Padání vlasů:
Pročesávejte vlasy hřebenem namočeným v jablečném octu.

Pro lesklé zdravé vlasy a na chladivé obklady pro pokožku spálenou sluncem:
1 - 2 lžíce jablečného octa nalijeme do umyvadla s vodou k oplachování vlasů po umytí nebo pokožky spálené od slunce.

Vrásky:
Rozmíchejte 5 lžic jablečného octa v 500 ml vody. Do roztoku namočte plátýnko a na 10 minut přiložte na obličej. Opakujte každý večer. Vrásky umizí a pleť bude hebká.

Obezita:
Pijte 3x denně po jídle 2 lžíce jablečného octa rozmíchaného v šálku vody.

Léčivý nápoj při únavě, bolestech svalů a kloubů, vysokém krevním tlaku, srdečních a ledvinových potíží, při obezitě a pro ochlazení v horkém počasí:
2 čajové lžičky pravého jablečného octa smícháme s 1 žličkou medu ve sklenici pramenité vody a vypijeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)