22. prosince 2016

Kosmatice (smažené květy černého bezu)


  • 8 - 12 čerstvých květenství černého bezu
  • 8 lžic hladké mouky
  • 1/2 hrnku mléka či vody
  • 2 vejce (zvlášť žloutky a z bílků ušlehat sníh)
  • olej na smažení
  • špetka soli, podle chutě cukr se skořicí na posypání

Květenství opatrně vypereme ve vodě a na utěrce necháme oschnout. Vypracujeme řídké těstíčko s moukou a žloutky, necháme odpočinout a pak přidáme ušlehaný sníh z bílků. Kosmatice smažíme v rozpáleném oleji tak, že nejprve podržíme květy za stopkou a namočíme do těsta, pak do oleje na pánev. Až se usmaží na jedné straně, odstřihneme stopku a usmažíme na straně druhé.Tímto způsobem se ušetří použité množství oleje.

Podává se buď kosmatice slaná s bramborem a salátem jako lehký oběd, nebo jako sladký moučník posypaná cukrem se skořicí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)