3. prosince 2016

Krystalová voda - použití

Zevní použití


Při zevním použití je krystalová voda mnohem účinnější než samotné léčivé kameny. Někdy nemůžete přiložit léčivý kámen tam, kam byste chtěli, nebo jeho účinek je velmi malý na to, aby zakryl nebo zapůsobil na dotyčnou tělesnou partii. Krystalovou vodou se můžete natírat, omývat, aplikovat ji v zábalech a dokonce se v ní můžete koupat.

Pleťová krystalová voda
Tradičním zevním použitím krystalové vody je v podobě pleťové vody.

Krystalová voda k léčení ran
Krystalovou vodou se rány léčí často účinněji než přikládáním léčivých kamenů. Můžete ji nanášet přímo nebo rozprašovačem, nebo ji můžete přidávat do výplachů či namáčet v ní obvazy. Při drobnějších zraněních, oděrkách a odřeninách může být krystalová voda výborným lékem. Samozřejmě musíte dbát na čistotu a základní pravidla ošetřování ran.

Přísady do koupele
Krystalovou vodu můžete také použít jako přísadu do koupele. V takovém případě nechejte léčivé kameny působit co nejdéle, aby byla co nejvíc účinná. Vezměte maximální množství krystalů (léčivých kamenů), které je možné vložit do jednoho litru vody (viz tabulka v článku Krystalová voda - počet krystalů) a ponořte je nejméně na 12-24 hodin (při přímém vkládání) nebo k vodě léčivé kameny přiložte na 4-6 hodin. Tuto velmi účinnou krystalovou vodu pak nalijte do vany (těsně před koupelí). Podle druhu použitých léčivých kamenů můžete připravovat nejrůznější koupele.

Použití ve formě spreje
Jestliže naplníte krystalovou vodu do rozprašovače, můžete ji užívat jako sprej. Takto používanou krystalovou vodu můžete nastříkat na rány a podobná postižená místa. Když rozprášíte krystalovou vodu kolem sebe, pak bude působit na vaše energetické pole.
 

Vnitřní použití

U vnitřního použití krystalové vody je nejdůležitější správné dávkování. Zatímco léčivý kámen, který je přiložený na tělo můžete kdykoliv odstranit, požitá krystalová voda zůstává v organismu a tam působí. Většinou rychleji a intenzivněji, protože její informace se okamžitě rozšíří do celého organismu.

Abyste si zvykli na působení krystalové vody, měli byste ji ze začátku požívat velmi opatrně. Nejlepší jsou malé dávky v pravidelných intervalech. Tak můžete sledovat, jak na vás určitá krystalová voda působí, a můžete stanovit optimální dávkování.

Dávkování

Podívejte se na tabulku dole. Naleznete v ní základní dávku (ta se užívá na začátku léčby) a maximální dávku (k té dojdete postupně, zpravidla během týdne). Pro děti mladší 14 let platí poloviční dávkování. Léčení závažných nemocí nebo duševních potíží krystalovou vodou byste měli provádět pouze po dohodě s lékařem, léčitelem nebo terapeutem.

Výjimky
Výjimkou v dávkování je např. diamant. I když je uveden jako intenzivně působící léčivý krystal, tak maximální dávka diamantové vody není nijak omezena. Např. při mrtvici můžete rovnou začít s dávkou 0,5 - 1 litr denně.

Ze silně působících léčivých kamenů není maximální dávka nijak omezena u apatitu, akvamarínu, fluoritu, mechového achátu, topazu a turmalínu. Dávkování byste však měli zvyšovat opatrně.






Rytmus a množství

Kromě množství krystalové vody hraje při dávkování důležitou roli také rytmus užívání. Když je příjem denní dávky rozdělen po doušcích na celý den, budete i ty nejsilnější krystalové vody snášet velice dobře. Navíc můžete dávkování individuálně přizpůsobit. Naopak jestli užijete pouze několik velkých dávek krystalové vody v průběhu dne, vede to často k předávkování a silným počátečním reakcím.

Denní láhev
Nejlépe uděláte, když si denní dávku krystalové vody nalijete do láhve a doplníte kvalitní vodou. Z této láhve pak můžete v průběhu dne průběžně upíjet.

Orgánové hodiny
Jestli chcete zesílit účinky krystalové vody, pak dbejte na rytmus tělesných orgánů. Každý orgán je nejaktivnější v určitou denní dobu. Tehdy na něj a jeho funkční okruh působí krystalová voda mnohem silněji.
  • 1 - 3 hod. - játra
  • 3 - 5 hod. - plíce
  • 5 - 7 hod. - tlusté střevo
  • 7 - 9 hod. - žaludek
  • 9 - 11 hod. - slezina a slinivka
  • 11 - 13 hod. - srdce
  • 13 - 15 hod. - tenké střevo
  • 15 - 17 hod. - močový měchýř
  • 17 - 19 hod. - ledviny
  • 19 - 21 hod. - krevní oběh a genitálie
  • 21 - 23 hod. - "trojitý ohřívač"
  • 23 - 1 hod. - žlučník


První reakce

Po prvním požití krystalové vody nebo na začátku léčby pomocí krystalové vody, může nastat tzv. první reakce. Tento pojem označuje přechodné zesílení symptomů nemoci nebo duševních potíží. Objevuje se proto, že se organismus (tělesně i duševně) vyrovnává s příslušnými problémy. První reakce je tedy dobrým znamením, protože ukazuje na zahájení léčby. Ovšem někdy je nepříjemná a někdy i příliš prudká. V takových případech se doporučuje krystalovou vodu vysadit, nechat reakci odeznít a pokračovat nižšími dávkami.


Omezení v použití

Tělesné choroby
Při těžkých nemocech, zejména kardiovaskulárních a nervových, silných infekcích a zánětech, jakož i při nemocech, u nichž mohou nastat životu nebezpečné komplikace, byste měli krystalovou vodu užívat jen po dohodě s lékařem nebo léčitelem.

Duševní potíže
Také u duševních chorob byste měli nasazení krystalové vody konzultovat s psychoterapeutem. Při psychické labilitě mohou zejména silně nebo velice silně působící krystalové vody vyvolat kolísání nálady.

Těhotenství
V těhotenství se k výrobě krystalové vody doporučuje užívat jen mírně působící léčivé kameny. Jako např. achát, jantar, chalcedon, dumortierit, měsíční kámen, růženín nebo rubelit (červený turmalín). Tyto kameny prospívají těhotným ženám a mohou se užívat v podobě krystalové vody. Ale její příjem by měl být pozvolný a zahájen 1-3 sklenicemi denně. Jiné léčivé kameny je lepší užívat zevně. Pokud máte možnost, tak si sežeňte více informací o léčivých kamenech v těhotenství.

Léčba homeopatiky
Protože pro klasickou homeopatii je velmi důležitý přesný popis symptomů, měli byste během homeopatické léčby užívat krystalovou vodu jen po dohodě s homeopatem. Pokřivený obraz nemoci, který je vyvolaný krystalovou vodou může vést k mylné homeopatické diagnóze.

Protiopatření
Nežádoucí reakce nebo příliš silný účinek krystalové vody můžete zmírnit tělesným pohybem (nejlépe na čerstvém vzduchu) a pitím dostatečného množství kvalitní vody. Také fyzicky náročné činnosti, sauna a sport způsobí rychlejší odeznění účinků krystalové vody, stejně jako zevní kontakt s vodou (sprchování nebo plavání). Střídavé koupele, které povzbuzují krevní oběh, jsou v tomto případě nejúčinnější. Samozřejmě to vše s přihlédnutím k vaší konstituci a hlavně k vašemu zdravotnímu stavu. Pokud si nejste jisti, obraťte se na lékaře nebo léčitele, kterému důvěřujete.


Kombinace krystalové vody a léčivých kamenů

Užíváte-li krystalovou vodu a současně lokálně přikládáte léčivé kameny, pak se účinek obojího zesiluje.

Jestliže jeden druh kamene použijete vnitřně v podobě krystalové vody a ještě ho přiložíte na tělo, bude jeho působení mnohem silnější, protože účinky se kumulují. Na místě, kde jste přiložili léčivý kámen, bude jeho účinek díky odezvě užité krystalové vodě mnohem intenzivnější než při odděleném použití.

Jestliže použijete dva různé kameny vnitřně a zevně najednou, můžete přesně určit, co má působit v celém těle (krystalová voda) a co jen lokálně (léčivý kámen). Např. při zánětu můžete posílit imunitní systém požitím krystalové vody z mořského achátu a na zanícené místo přiložit heliotrop. Je to mnohem účinnější, než působení každého léčivého kamene zvlášť.