19. prosince 2016

Měsíčkový olej


pro vnější použití na hojení ran, spálenin, omrzlin a hemoroidů, na místa postižené lupénkou nebo na vysušené ruce


Recept č.1:
  • 250 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  • 5 lžic sušeného květu měsíčku
Olej svaříme a vsypeme do něho sušený měsíček, necháme projít varem a odstavíme. Druhý den olej přecedíme přes plátno do malých lahviček a uchováváme v temnu.


Recept č.2:
  • 250 g sušených nebo 500 g čerstvých květů měsíčku
  • 500 ml lehkého oleje (např. slunečnicového nebo mandlového)

Větší zavařovací sklenici naplníme květy měsíčku a zalijeme olejem. Utěsníme a necháme asi 2 týdny stát na slunném místě. Poté slijeme přes plátno do čistého džbánku a sáček ponecháme v oleji ještě nějakou dobu louhovat. Nakonec ho vyjmeme a vyždímáme z něj i poslední zbytky oleje. Hotový olej slijeme do tmavých sklenic a uložíme v temnu. Pro uskladnění volíme raději malé skleničky, načatý olej se totiž rychle kazí.


Recept č.3:

Měsíčkové květy napěchujeme do láhve se šroubovacím uzávěrem a zalijeme slunečnicovým či olivovým olejem. V pokojové teplotě necháme asi týden, pak scedíme přes pláténko a nalijeme do lahvičky.


Recept č.4:

Čerstvé oschlé květy trhané před polednem za slunečného dne (nesmí být mokré) napěchujeme do čisté zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem a vzduchotěsně ji uzavřeme. Vystavíme ji na 14 dní na slunce a květy pustí šťávu - olej, který se usadí na stěnách láhve. Z lahve ho dostanete ven pomocí čistého lihu z lékárny, který do lahve nalijeme, a olej se v něm rozpustí. Tekutinu vylijeme přes cedník do jiné sklenice, kde necháme líh odpařit, a zůstane nám čistý olej. Uchováváme ho v uzavřené skleněné lahvičce v temnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)