5. prosince 2016

Několik bylinářských zásad a poučení


V mé oblíbené knize Herbář léčivých rostlin, 1.díl, jsem našla zajímavý soubor bylinářských zásad a poučení. Pokud jsou bylinky vaše hobby a nebo se jim teprve začínáte věnovat, jsou přímo pro vás.

Fytoterapie je léčebná metoda, fungující již celá tisíciletí, ale to samo o sobě neznamená, že neprochází vývojem nebo spíše návratem je starým zkušenostem a že ji tedy nemůžeme kdykoli vylepšit a vlastně zkvalitnit. Nezapomínejte nikdy na to, že snaha tzv. moderní vědy někdy ve vztahu k přírodě nadělá více škody než užitku, a proto věřme především zdravému, selskému rozumu a samozřejmě vlastním zkušenostem.

Aby zde nedošlo k nějakému omylu, že mám něco proti moderním lékům apod., tak zde uvedu i svůj názor. Já osobně moderní medicínu nezavrhuji. Jednak moderní léky původně pochází z přírodních složek nebo se je snaží napodobit, a také moderní léky mají přece jen rychlejší působení než léčba bylinkami. Tedy pokud hovoříme o léčivých bylinkách a ne jedovatých. Tam je někdy to působení rychlé až moc :o) Léčba bylinkami je někdy tzv. "na dlouhé lokte". Ovšem na bylinky nedám dopustit.
(Lady Rovena)

Pamatujte si několik jasných zásad:
  1. Všechny rostliny mají léčivé vlastnosti, jen naše velmi nedokonalé znalosti a možnosti brání jejich lepšímu využití.
  2. Léčbu bylinami je možné aplikovat u každé nemoci a za každého stavu, samozřejmě účinky jsou podmíněny více faktory.
  3. V žádném případě neplatí s oblibou užívané rčení, že "byliny když nepomohou, tak alespoň neublíží". Úspěch léčby je podmíněn správnou volbou byliny, dávkováním a dobou aplikace.
  4. Byliny můžeme použít i v případech, kdy nelze zjistit, o jakou nemoc jde. Pochopitelně volíme byliny, které je možné užívat vždy.
  5. Byliny jsou nejvhodnější v případech, kdy nelze nasadit léky silné, razantně působící.
  6. Nezapomínejme na skutečnost, že léčba bylinami je nenásilná, tudíž také většinou trvá déle ve srovnání s léky chemickými.
  7. Byliny v současné době nejsou jen dodavateli léků, ale i potřebných látek, jako jsou např. stopové prvky a vitaminy. U mnohých z nich jsou byliny téměř jedinými přírodními zdroji.
  8. Lepší prevence proti všem možným poruchám organismu než pomocí bylin prakticky není, protože rostliny a jejich části obsahují všechny pro zdravý život potřebné látky.
  9. Pamatujme na to, že každý člověk i každá nemoc je jiná a že také potřebuje jiné ošetřování. Platí tedy, že lék, který pomohl sousedce, rozhodně nemusí - i při zdánlivě stejných potížích - pomoci také vám.
  10. Radit se je jistě nutné, ale raďme se jen u skutečných odborníků.