22. prosince 2016

Ostružinový džem s jablky


  • 500 g ostružin
  • 500 g jablek
  • (+ 500 g cukru)

Oloupaná jablka pokrájíme a podusíme s troškou vody do měkka. Pak k nim přidáme ostružiny a cukr a povaříme do zhoustnutí. Horkým džemem plníme malé skleničky, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

Pokud máme dostatečně sladká jablka, můžeme vynechat cukr a přidat 1/2 lžičky soli pro konzervaci a džem pak sterilujeme 15 minut při teplotě 90oC.

Po otevření rychle spotřebujeme nebo skladujeme v chladničce, aby se džem nezkazil.

(Přiznám se, že vidím poprvé používat při výrobě džemu sůl, ale bylo to v receptu, tak jsem to tam napsala.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)