6. prosince 2016

Příprava ovocných likérů

Domácí výroba likérů spadá do kategorie konzervace potravin alkoholem. Z ovocné šťávy, alkoholu, cukru a popř. bylin a koření můžeme zhotovit jakostní likéry.
Pro výrobu likérů používáme zcela zralé až přezrálé ovoce. Šťávu pro přípravu likéru můžeme získat několika způsoby:
  • Přímým lisováním - ovoce rozdrtíme, případně mírně povaříme. Směs potom vylisujeme.
  • Macerací - rozdrcené plody zalijeme alkoholem a necháme 6 i více dnů vyluhovat na chladnějším místě v uzavřené nádobě. Potom směs vylisujeme.
  • Nakvašením - ovoce rozdrtíme a necháme 1-8 dní nakvasit při teplotě asi 20oC. Směs potom vylisujeme.
K získání šťávy můžeme také použít odšťavňovač.
Do připravených šťáv se přidává voda pro snížení kyselosti. Voda používaná k ředění má být měkká, nejlépe destilovaná. Z tvrdé vody by se mohly vysrážet minerální látky ve formě nerozpustných solí.
Alkohol (ethylalkohol) obvykle tvoří 1/3 - ¼ ovocných likérů. Při výrobě likérů používejte zásadně kupovaný jemný konzumní líh. Neprověřený líh může obsahovat nadměrné množství škodlivých látek, příp. prudce jedovatý methylalkohol (chutí a vůní zcela podobný ethylalkoholu).
Cukr je nejvhodnější přidávat ve formě sirupu; likér je pak mnohem jemnější. Používá se tzv. cukrový sirup 1:1 což znamená, že 1 litr sirupu obsahuje 1 kg cukru. V případě, že vody určené k ředění je na výrobu sirupu málo, rozpustíme cukr ve studené šťávě.
K lisování používáme čisté pevné plátno nebo plátěný pytlík, do kterého rozdrcené ovoce nasypeme. Postupným zkrucováním ovocnou hmotu stlačujeme a vytékající šťávu zachycujeme do připravené nádoby.
K filtraci hotového likéru můžeme v domácích podmínkách s úspěchem použít filtr z překapávače na kávu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)