22. prosince 2016

Šípková marmeláda


Recept č.1

Šípky na marmeládu sbíráme pevné, nepřemrzlé a každý rozpůlíme nožem a zbavíme semen a chloupků vypráním ve studené vodě. Uvaříme je doměkka v malém množství vody, pak prolisujeme přes síto a zvážíme - na 1 kg protlaku dáme 500 g cukru (nebo medu) a svaříme na hustou marmeládu. Ještě horkou ji plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Marmeládu lze použít na omáčku ke zvěřině nebo na šípkové cukrovinky pro děti, které si mohou samy vykrájet.


Recept č.2
  • 1 kg šípků
  • 900 g pískového cukru
  • 1 sáček pektogelu
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové


Šípky omyjte, oberte a vydlabejte jádřince. Vložte do kastrůlku s vodou a vařte asi 45 minut. Po uvaření šípky umelte a spolu s cukrem, pektogelem a kyselinou citronovou prudce vařte asi 10 minut. Horké naplňte do sklenice a uzavřete. Mažte na bílé pečivo nebo palačinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)