19. prosince 2016

Smrkový sirup nebo med (vařený)

Recept č.1

  • 3 hrsti smrkových výhonků
  • 1,5 litru vody
  • 1 citron nakrájený na kolečka bez pecek
  • cukr dle potřeby

Smrkové výhonky zalijte vařící vodou, přidejte citron nakrájený na kolečka a nechejte do druhého dne odpočívat. Sceďte a kolik máte vody, tolik přidejte cukru a nechte na mírném ohni táhnout až do zblbnutí ... tedy do zhoustnutí :)

Můžete použít na nachlazení, na odkašlání a podobné problémy, do čaje do vody nebo klidně rovnou na lžičku :)

Není tak hustý jako med, takže jsem ho dala do rubriky "sirupy". 

Recept č.2

V 500 ml vody krátce povaříme 1 kg čerstvých jehliček, odstavíme, zakryjeme a 1-2 hodiny vyluhujeme. Přecedíme a doplníme vodou do objemu 1 litru. Přidáme 1 kg želírovacího cukru, znovu povaříme a plníme do sklenic.
Užíváme jako sladidlo, mažeme na chleba, přidáváme do čajů proti kašli a nachlazení. K celkovému posílení organismu se užívá 1 čajová lžička denně.
 

Recept č.3

  • 150 g smrkových výhonků
  • 150 g jedlových výhonků
  • 1,3 litru vody
  • 1,5 kg cukru
Výhonku zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme a necháme tři dny stát. Potom tekutinu scedíme. Přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme, dokud nezhoustne jako čerstvý včelí med. Teplé nalijeme do čistých sklenic a zavíčkujeme.
 

Recept č.4

  • 1 kg mladých smrkových výhonků
  • 3 celé citrony
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 - 2 kg cukru
Ještě měkké a křehké smrkové výhonky opláchneme, vložíme do kastrolu, přidáme citrony pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a vaříme 20-30 minut. Vše poté necháme do druhého dne vyluhovat. K macerátu se po scezení přidá cukr a vše se za stálého míchání odpaří do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic. Používá se např. do čaje.


Recept č.5 s jahodníkem

  • 2 litry mladých smrkových výhonků
  • listy lesního jahodníku
  • cukr
Zavařovací sklenici o objemu 2 litrů naplníme mladými smrkovými výhonky, zalijeme po okraj vodou a umístíme na 4 dny na slunné místo (např. za okno). Výluh vzápětí slijeme do hrnce, přidáme čerstvé listy jahodníku a na mírném ohni vše vaříme 20 minut. Po odstavení scedíme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, znovu uvedeme do varu a postupně odpařujeme do požadovaného zhoustnutí. Med ještě za horka plníme do uzavíratelných sklenic.