20. ledna 2017

Bezinkový kávový likér

Recept č.1:
  • 2 litry bezinek
  • 1 litr vody
  • několik hřebíčků
  • kousek celé skořice
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1-2 lžíce kávy
  • 400-500 ml rumu
Oprané bezinky zalijte vodou, přidejte koření a vařte 10-15 minut. Přeceďte, plody lehce vymačkejte přes sítko, přidejte cukr a ještě 3 minuty povařte. Pak přidejte odvar silné kávy a nechte pod pokličkou vychladnout. Nakonec doplňte rumem, nalijte do lahví a dobře uzavřete. Likér získá na chuti proležením.
Používá se na všechny bolesti neuralgického původu a je vhodný i při nemocech z nachlazení.
Večer před spaním pijeme jednu sklenku.


Recept č.2:
  • 2 litry plodů bezinek
  • 3-5 hřebíčků
  • 1 badyán
  • kousek celé skořice
  • 1 litr vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 4-6 lžic silné instantní kávy
  • 500 ml rumu
Bezinky, hřebíčky, badyán a skořici zalijeme vodou, uvedeme do varu a pak zvolna vaříme asi 15 minut. Šťávu z rozvařených bezinek, které lehce vymačkáme, necháme překapat přes řídké plátno. Přidáme cukr a krátce povaříme. Poté vmícháme černou kávu, necháme pod pokličkou vychladnout, přilijeme rum a promícháme. Naplníme do lahví, dobře uzavřeme a uchováme v chladnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)