20. ledna 2017

Hruškový likér

Recept č.1:
  • 10-15 zralých hrušek
  • 1,5 litru konzumního lihu (96%)
  • 5 mandlí
  • kousek vanilky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 kg krystalového cukru
Oprané hrušky oloupeme, nakrájíme a vložíme do skleněné láhve od okurek. Zalijeme lihem a přidáme vanilku, mandle, skořici a hřebíček. Přikryjeme plátýnkem a necháme asi 10 dnů stát. Občas lahví zatřepeme. Po 10 dnech přidáme cukr, který jsme svařili s 1,5 litry vody, a necháme dalších 14 dnů stát. Opět lahví občas zatřepeme. Po uplynutí předepsané doby přefiltrujeme přes plátno nebo přes filtrační papír, slijeme do lahví, uzavřeme a necháme ještě nějaký čas odležet.


Recept č.2:
  • 1 litr hruškové šťávy (1,6 kg hrušek)
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 litru konzumního 80 % lihu
  • 100 ml rumu
  • 1 litr vody
Zralé hrušky rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu pak necháme na chladnějším místě sedimentovat a po usazení opatrně slijeme. Čistou šťávu odměříme, naředíme vodou a rozpustíme v ní cukr. Nakonec přidáme konzumní líh a rum. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.


Recept č.3:
  • 1 kg hrušek
  • 1 litr cukrového sirupu 1:1
  • 1,5 litru konzumního 80 % lihu
  • 100 ml brandy
  • voda na dolití
Hrušky rozemeleme na masovém strojku a zalijeme konzumním lihem. Necháme na chladnějším místě macerovat 8-10 dnů. Po této době opatrně slijeme a zbytek vylisujeme. Oba podíly smísíme a doplníme vodou na 2 litry. Macerát pak necháme na chladnějším místě sedimentovat a po usazení opatrně slijeme. K čistému macerátu přidáme cukrový sirup a brandy. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.


Recept č.4:
  • 250 ml šťávy ze zralých hrušek
  • 350 g cukru
  • 350 ml vodky
  • 40 ml rumu
  • 250 ml vody

Šťávu z hrušek smícháme s vodou, ohřejeme ji na teplotu 85oC (nesmí se vařit) a pak rychle zchladíme. Přefiltrujeme přes husté plátno nebo papírový filtr, přidáme cukr a oba alkoholy. Důkladně promícháme, stočíme do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do tmy a chladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)