20. ledna 2017

Meruňkový likér

Recept č.1:
  • 750 g meruněk
  • 100 g cukru
  • 3 vlašské ořechy
  • 10 sladkých mandlí
  • 700 ml koňaku
Meruňky opláchneme a vypeckujeme, vložíme společně s cukrem, rozpůlenými ořechy a mandlemi do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme koňakem. Směs necháme stát 6 týdnů a stinném místě při pokojové teplotě.


Recept č.2:
  • 1 kg meruněk
  • 500 ml cukrového sirupu 1:1
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 100 ml brandy
  • 50 ml rumu
  • 500 ml vody
Meruňky vypeckujeme a rozmačkáme. Drť zalijeme vodou, konzumním lihem, rumem a brandy a necháme 14 dnů macerovat. Pak směs vylisujeme a ke šťávě přidáme cukrový sirup. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.


Recept č.3:
  • 1,25 kg meruněk
  • 1 litr vody
  • 500 g pískového cukru
  • 500 ml rumu nebo koňaku
  • 250 ml jemného lihu
Zralé meruňky rozpůlíme, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak vodu z meruněk slijeme. Přidáme cukr a asi 12 minut vaříme. Tekutinu přecedíme přes plátno, smícháme s rumem nebo koňakem a lihem. Likér nalijeme do lahví a dobře uzavřeme. Ze zbylých meruněk uvaříme džem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)