20. ledna 2017

Měsíčková mast

Recept č.1:

  • 2 plné hrsti nezdřevnatělé rostliny (tj. květ, list i stvol) měsíčku lékařského
  • 250 g nesoleného vepřového sádla

Sádlo roztavíme v pánvi a přidáme měsíček. Necháme ho zesklovatět jako cibulku. Pánev odstavíme z plotny a necháme do druhého dne stát. Pak ho opět rozehřejeme, procedíme a propasírujeme přes sítko a nalijeme do kelímků. Uložíme v chladnu a temnu.


Recept č.2:

  • 100 g čerstvých květů měsíčku lékařského
  • 500 g másla nebo jiné tučné látky

Květy měsíčku přepasírujeme a získanou šťávu smícháme s máslem.


Recept č.3:

  • 500 g nesoleného vepřového sádla
  • 3 hrsti čerstvých květů měsíčku lékařského
  • 20 - 30 g včelího vosku
  • 1 tuba Indulona Dez ("červená")
  • 1 tuba Dermazulen

Sádlo roztavíme a přidáme 2 hrsti měsíčku. Necháme vychladnout a uložíme do chladničky na 2-3 dny. Poté opět roztavíme a přidáme třetí hrst květů měsíčku. Bylinnou taveninu přecedíme přes sítko a přidáme 20 - 30 g včelího vosku. Do roztavené hmoty za stálého míchání a ohřívání ve vodní lázni přidáme obsah 1 tuby "červené" Indulony Dez a 1 tuby Dermazulenu z lékárny. Vše důkladně promícháme. Potom vléváme do kelímků a necháme ztuhnout. Poté dobře uzavřeme a uložíme v chladnu.


Recept č.4:

  • ¼ kg čistého nesoleného vepřového sádla (nebo kokosového tuku)
  • 4 hrsti čerstvých květů měsíčku lékařského s kalichy
  • 12 g včelího vosku
  • 5 kapek levandulového oleje
  • 5 kapek heřmánkového oleje
  • (nebo pomerančový, geraniový nebo jiný podle vlastního výběru)

Vepřové sádlo nebo kokosový tuk roztavíme v kastrůlku na mírném ohni a přidáme 2 hrsti květů měsíčku i s kalichy. Odstavíme z ohně, necháme vychladnout a ztuhnout a uložíme do chladničky na 2-3 dny. Pak znovu roztavíme a přidáme další 2 hrsti čerstvých květů a necháme vychladnout. Za další 2 dny opět roztavíme a scedíme přes sítko. V jiné nádobě roztavíme včelí vosk, smícháme dohromady a přidáme levandulový, heřmánkový olej nebo jiný olej. Nakonec vlijeme ještě horké do čistého kelímku od krému, necháme ztuhnout a uchováváme v chladničce. Vydrží až dva roky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)