20. ledna 2017

Ořechový likér

Recept č.1:
  • 30 zelených nezralých ořechů nasbíraných na sv.Jana, pokrájet na kolečka
  • 1 celý citron nakrájet na kolečka (bez pecek)
  • 0,5 dkg skořice celá
  • 0,5 dkg muškátový oříšek (nastrouhat)
  • 0,5 dkg puškvorec (nemusí být)
  • 3 g nové koření
  • 1 litr lihu
  • 0,5 litru slivovice (nebo bílý destilát jako je vodka)
  • 8 bobulí jalovce (jalovčinky)
to vše smíchat v 5-ti litrové láhvi. 3 týdny louhovat ve tmě a každý den protřepat. Po 3 týdnech scedit a ředit převařenou vodou s cukrem (1 litr vody : 1 kg cukru - raději dát míň cukru a pak dochutit).


Recept č.2:
  • 35 ks zelených nezralých ořechů
  • 500 ml cukrového sirupu 1:1
  • 1,5 litru konzumního 80 % lihu
  • 100 ml whisky nebo vodky
  • 250 ml vody
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 5 celých hřebíčků
  • 1 tyčinka celé skořice
Pro přípravu je nutné použít nezralé zelené ořechy, které nemají vyvinutou skořápku. To zjistíme odkrojením špičky, kde se tvrdá skořápka začíná vyvíjet nejdříve. Většinou se ořechy sbírají kolem 24. června na sv.Jana.
Ořechy nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a necháme do druhého dne, kdy vodu slijeme. Pak ořechy zalijeme 1,2 litry konzumního lihu a necháme 6-8 týdnů vyluhovat. Pak výluh slijeme do láhve a uschováme. Na ořechy znovu nalijeme zbytek lihu, whisky, vodu a cukrový sirup. Přidáme koření a pomerančovou kůru a necháme stát ještě 14 dní. Potom výluh slijeme a smícháme s prvním výluhem. Hotový likér necháme ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.


Recept č.3
  • 40 plodů zelených nezralých ořechů (trhaných na sv. Jana)
  • 0,5 litru lihu
  • 20-25 ks hřebíčku
  • 15 ks nového koření
  • 2-3 dobře omyté citróny nebo jen citrónová kůra (citróny bez pecek)
  • 5 tyčinek skořice
  • kousek čerstvého zázvoru
  • cukrový sirup (250 g cukru a 4 dcl vody)
Omyté ořechy nakrájíme na čtvrtiny a vložíme asi do 5 litrové nádoby, přidáme pokrájené citróny nebo jen kůru, koření, zázvor a zalijeme lihem. Necháme na slunném místě 5-6 týdnů macerovat s tím, že čas od času s lahví zatřepeme. Po této době likér slijeme přes tenké plátýnko a přidáme cukrový sirup.

Tip: Čerstvé citróny můžete nahradit i pomeranči - záleží jen na vaší chuti. Vždy dbejte na to, aby byla primární chuť ořechů a nepřebila ji chuť citrusů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)