20. ledna 2017

Višňový likér (Griotka)

Recept č.1:
  • 1 kg višní
  • 500 g cukru
  • 1 litr konzumního 80 % lihu
  • 500 ml vody
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 4 hřebíčky
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 tyčinka vanilky
Višně vypeckujeme a rozmačkáme. Přidáme pecky z ¼ višní, koření, pomerančovou kůru, konzumní líh a vodu. Směs necháme 10-15 dnů macerovat. Po této době tekutý podíl slijeme a zbytek vylisujeme. Oba podíly smícháme a rozpustíme v nich cukr. Po promíchání necháme likér ustát, přefiltrujeme a plníme do lahví.


Recept č.2 - Griotka:
  • 500 g višní
  • 100 g pískového cukru
  • 500 ml jemného lihu nebo vodky
Višně vypeckujeme, vložíme do sklenice, zasypeme cukrem, zalijeme lihem nebo vodkou a necháme nejméně měsíc macerovat. Občas protřepeme. Hotový likér scedíme, nalijeme do lahví a dobře uzavřeme.

Poznámka: Višně naložené v alkoholu používáme na ozdobu moučníků, dezertů, koktejlů apod.



Recept č.3 - Domácí Griotka:
  • 1 kg vypeckovaných višní
  • 1,5-2 litry rumu
  • krystalový cukr (kolik? to jsem nezjistila, takže zřejmě podle chuti)

Do třílitrové láhve vsypeme vypeckované višně, zasypeme je krystalovým cukrem a zalijeme rumem (občas promícháme). Pak tekutinu slijeme do lahví. Zbylé voňavé višně můžeme použít na koláče.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)