10. ledna 2017

Zázvorové pivo

250 g cukru
2 citrony (nejlépe bio)
1 - 2 lžičky sušeného zázvoru
několik plátků oloupaného čerstvého zázvoru a limetková šťáva nebo kůra na ozdobu

Kvásek:
2 lžíce teplé vody
½ lžičky cukru
¼ lžičky sušeného droždí

V misce rozmícháme přísady na kvásek a za občasného promíchání je necháme rozpustit. Pak misku postavíme na teplé místo a počkáme, dokud nezačne směs kvasit. Do misky nastrouháme najemno kůru z jednoho citronu, přidáme cukr a sušený zázvor, přilijeme 2,5 dl vařící vody a necháme 10 minut odpočívat. Pak vše scedíme a nalijeme do plastové láhve o obsahu 1,5 litru. Dolijeme ji studenou vodou tak, aby se tekutina ochladila na tělesnou teplotu, přidáme kvásek a dolijeme vlažnou vodou asi 5 cm pod horní okraj. Láhev pevně uzavřeme a necháme asi 3 dny stát při pokojové teplotě. Láhev několikrát denně kontrolujeme, a když je příliš tvrdá, velice opatrně pomalu otočíme uzávěrem, aby mohly uniknout nashromážděné plyny.

Po třech dnech dáme pivo důkladně vychladit, pak láhev velmi opatrně otevřeme, pivo rozlijeme do sklenic, doplníme plátky čerstvého zázvoru a šťávou nebo kůrou z druhého citronu a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)