3. března 2017

Blín černý (Hyosciamus niger)

Obsahuje:
  • Ve všech částech rostliny a nejvíce v semenech jsou obsaženy prudce jedovaté alkaloidy hyosciamin, atropin, skopolamin, hořčina hyoscipikrin aj., které mají silný účinek na nervový systém.
  • Tyto alkaloidy způsobují otravy s počátečním vzrušením a pozdějším ochrnutím (smrt zástavou dechu). Proto je jakýkoliv styk s rostlinami blínu, především semeny, velmi nebezpečný a při náhodném požití kterékoli části je lékařská pomoc nevyhnutelná! Uvádí se, že smrtelnou dávkou pro dítě je požití již 10-20 velmi drobných semen. Velmi nepříjemná je též příměs nadzemních částí této hořce chutnající byliny v pícninách.
Využití:
  • Blín byl od pradávna znám jako jedovatá a magická rostlina. V minulosti byla nať blínu často součástí různých čarodějných mastí a kouzelných nápojů. Sloužil mj. k omámení při bolestivých operacích, k utišení bolesti zubů a jako účinný prostředek k odstranění nepřátel otrávením.
  • Skopolamin, který je obsažen v droze, působí na mozek a jeho účinek se projevuje např. tím, že člověk ztrácí kontrolu nad svými myšlenkami a je schopný se přiznat i k tomu co neudělal.
  • V malých množstvích však může droga působit jako lék proti astmatu nebo křečím. Lékaři se ho však báli častěji používat pro jeho jedovatost, prudkost jeho účinků a z toho plynoucí hrozbu snadného předávkování.
  • Hildegarda von Binden doporučovala vlhké blínové obklady k vystřízlivění opilců. V Indickém a nepálském lékařství se blín zevně natírá k mírnění bolestí, kouří se jako prostředek proti astmatu a vnitřně se užívá pro uklidnění nebo jako narkotikum. V Nigérii se blín předepisuje proti křečím a mořské nemoci. Tuto indikaci převzala i moderní farmakologie. Náplasti proti kinetózám obsahují alkaloid blínu skopolamin. Náplasti lepené za uši uklidňují orgán rovnováhy. Blín černý bývá též součástí některých homeopatik. Slouží mimo jiné k potlačení neklidných stavů, rozrušení a poruch spánku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)