6. března 2017

Fluor (F)


Funkce:
· Fluor má význam pro ústní hygienu. Působí preventivně proti zubnímu kazu, může dokonce zastavit ztrátu fluoru v malých kazech. Kromě toho je součástí kostí; fluorové preparáty patří ke standardu při léčení osteoporózy.

Zvláštnosti:
· Velké množství hliníku překáží v našem těle příjmu fluoridů. Zvláště problematické jsou aluminium-hydroxidy, které se běžně užívají při pálení žáhy. Tyto léky způsobují kromě toho i ztrátu vápníku. Neměly by se užívat déle než dva týdny, protože jinak by jejich užívání mohlo vést k ubývání kostní hmoty.
· Obavy, které stále slyšíme, že by užívání vápníkových nebo magnéziových preparátů mohlo způsobit omezení příjmu fluoru, nejsou ničím podloženy.

Doporučená denní dávka:
· 1,5 - 2 mg
· Denní dávka větší než 5 mg by mohla být jedovatá, mohla by vést k nevolnosti a ke zvracení; při delším předávkování dochází k tuhnutí a bolestivosti kloubů. Stravou nemůžeme způsobit předávkování.
· Zda fluorizace jedlé soli a pitné vody, které je zavedeno v mnoha zemích, skutečně snižuje výskyt zubního kazu u obyvatelstva, není v žádném případě vědecky potvrzeno.

Projevy nedostatku:
· zubní kaz
· poruchy ukládání vápníku do kostí

Potravinové zdroje:
· černý a zelený čaj (čím lepší kvalita čaje, tím je vyšší obsah fluoru)
· ryby
· vlašské ořechy
· sója
· fluorizovaná sůl

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)