houba Shiitake
Doba sběru:
·
Sbíraná droga:
· plodnice
Obsahuje:
· bílkoviny,
vitamíny (hlavně skupiny B - thiamin, riboflavin, niacin a kyselina
pantotenová; vitamín D2), minerální látky (nejvyšší podíl mají vápník,
fosfor, železo, sodík, zinek a draslík), 9 základních aminokyselin,
především leucin a lysin, lentinan, purinový alkaloid eritadenin
Léčivé účinky:
· Výrazně posiluje imunitní systém a podporuje tvorbu bílých krvinek.
· Má rovněž protivirový účinek díky purinovému alkaloidu eritadeninu.
· Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
· Lentinan omezuje vliv radiace na lidský organismus.
· Používá se při léčbě i prevenci nádorových onemocnění.
· Snižuje možnost vzniku migrény, alergie, chronické únavy, zmírňuje i kloubní potíže a chrání klouby.
· Ochraňuje zuby před zubním kazem.
· Má příznivý vliv na pokožku a snižuje možnost akné.,
Praktické využití:
· Shiitake má lahodnou chuť a výraznou vůni. Má nízkou energetickou hodnotu. Nasytí, nezatěžuje organismus a netloustne se po ní.
· Shiitake
můžeme upravovat všemi tradičními způsoby. Hodí se na smažení, dušení,
grilování, fritování, můžeme ji zapékat i udit. Houba je vhodná na
přípravu špízů, kdy kousky houby prokládáme maso a zeleninu. Dvě tři
plodnice nadrobno nakrájené dovedou zajímavě ochutit dušenou rýži jako
přílohu pokrmu asijské kuchyně a výborné jsou také houby pro ochucení
šťávy z hovězí nebo vepřové pečeně.
Dějiny a mytologie:
·
Zajímavosti:
· Houba byla úspěšně požívána při léčbě osob postižených výbuchem atomové bomby v Hirošimě.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)