8. března 2017

Jabloň domácí (Malus domestica)

Lidové názvy:
  • bečičky, granátky, jablíčko, jaderničky, jančata, koženáče, kameničky, královna ovoce, kyseláče, malináče, matčina, medůvky, míšeňská jablíčka, panenská jablíčka, renety, řehtačky, sláďata, soudky, štrůdláky, zmrzlas
Sbíraná droga:
  • plod (Fructus mali domestici)
  • květ (Flos mali domestici) - zřídka sbíraný


Doba sběru:
  • plody: pozdní léto - podzim v plné zralosti
  • květy: jaro


Obsahuje:
  • Čerstvé jablko obsahuje asi 83% vody, pektiny, draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, síra a mangan, celulóza, enzymy, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B, organické kyseliny.
  • Slupka obsahuje tanin, škrob, barvivo a další látky.

Léčivé účinky:
  • Jablka harmonizují stolici, při zácpě projímají a při průjmu staví.
  • Jsou vhodná při dietách, chorobách krevního oběhu, revmatismu a nemocech ledvin. Jablečná dieta pomáhá při chorobách srdce, ledvin, při vysokém krevním tlaku a otylosti, doporučuje se 1x týdně zařadit jablečný den (jezte pouze jablka).
  • Nápoj z jablečného octa a medu s vodou pomáhá při únavě, bolestech svalů a kloubů, vysokém krevním tlaku, srdečních a ledvinových potížích, při obezitě a pro ochlazení v horkém počasí. Jablečný ocet se používá i zevně ke koupelím pro zdravou pleť a vlasy a po slunění.

Pro děti:
  • Jsou vhodná sušená jablka (křížaly). Pozor na jablečné kupované džusy a mošty, dětem je podávejte pouze ředěné vodou 1:1, působí totiž projímavě. Toho lze využít naopak při zácpě.

Pro těhotné a kojící matky:
  • Jsou vhodná k pravidelné konzumaci, pomáhají proti zácpě a dodají minerály, vitamíny a enzymy potřebné k trávení. Pokud máte v těhotenství problémy s pálením žáhy, jezte tepelně upravená jablka a vynechejte veškeré ostatní sladkosti, které bývají obvykle hlavním viníkem překyselení žaludku. Pečená či vařená jablka pomohou zahnat chuť na sladké. Pozor na jablka kupovaná, ta je třeba pořádně umýt od chemických postřiků; pokud nemáte domácí nestříkaná jablka, kupujte raději bio jablka. Kromě konzumace syrových jablek využívejte čerstvé či sušené slupky k vylepšení chuti některých léčivých čajů. Nasušte si je pro zimní období.

Využití:
  • V kuchyni: mošty, džusy nebo octy, kompoty, moučníky, sušené ovoce a jiné.
  • Kromě konzumace syrových jablek využívejte čerstvé či sušené slupky k vylepšení chuti některých léčivých čajů. Nasušte si je pro zimní období.

Dějiny a mytologie:
  • Jabloň je v našich zahradách nejčastějším a také nejstarším pěstovaným stromem. Znali ji už staří Féničané, Římané pak jabloně začali šlechtit a vznikaly nové odrůdy. Dnes jich existuje kolem 5000.

Zajímavosti:
  • Známá jsou přísloví: "Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí" nebo "Jablko nepadá daleko od stromu".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)