3. března 2017

Mandragora lékařská (Mandragora officinarum)

Lidové názvy:
  • Alraum, Alraun, Alrauna, Alraune, Cicmužíček, Čertovo jablko, Čertovská jablíčka, Kořen satanův, Morion, Mužíček, Mužík, Pokřín lékařský, Psí jablka, Satanovo jablíčko, Strýček, Vejce džinů, Zemská jablka, Zemský mužíček, Zlatá jablíčka lásky

Obsahuje:
  • tropanové alkaloidy hyoscyamin, skopolamin, atropin, dále nor-hyoscyamin a cuscohygrin (dříve mandragorin)

Popis:
  • Kořen a semena působí jako silné sedativum, hypnotikum a halucinogen.
  • Psychotropní látky mohou vyvolat dokonce i schizofrenické příznaky jako právě vnitřní hlasy. Při intoxikaci výrazně klesá aktivita centrální nervové soustavy. Alkaloidy nepříznivě působí na srdeční sval. V nižších dávkách navozuje trans a živé sny po dobu několika hodin. Postupem času se zvyšuje tolerance, je tedy nutno zvyšovat dávky, ale závislost nevzniká.
  • Symptomy se obvykle objeví za 30-60 minut po požití a mohou trvat 24-48 hodin. Množství každého alkaloidu v rostlině závisí na varietě rostliny, roční době, místě růstu a části rostliny. Již v množství 0,1 mg ze semen může způsobit smrt jako následek zástavy srdečního rytmu.

Využití:
  • Mandragora byla ve starověké Palestině a Egyptě považována za rostlinu lásky. V Bibli je mandragora zmiňována vícekrát, a to v úloze klasického afrodisiaka. Také Řekové ji považovali za afrodisiakum.
  • Byla využívána jako anestetikum, lék na nemoci žlučníku, hadí uštknutí, bolesti hlavy a epilepsii. Zahuštěná šťáva se užívala jako mast na spáleniny, otoky nebo pohmožděniny a v kombinaci s ječnou moukou na bolesti svalů a kloubů. Ve formě odvaru ve víně se užívala jako hypnotikum a anestetikum a také při léčbě ženské neplodnosti.
  • Mandragoře se přisuzovala magická moc. Byla sbírána speciálním způsobem a při jejím sběru se musel vykonat rituál. Nejčastějším způsobem užívání bývá vtírání mandragory smísené s tukem nebo olejem do kůže.
    Z historie jsou známé tzv. létací masti, kterými se potíraly čarodějnice před odletem na sabaty.
  • V současnosti se vědci zajímají o využití mandragory k léčbě cukrovky a vysokého krevního tlaku. Některé obsažené alkaloidy mohou účinkovat proti rakovinnému bujení, především proti leukémii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)