Funkce:
·
Tento stopový prvek se podílí na srážlivosti krve, látkové výměně
cukru, detoxikaci a tvorbě kostí. Naše pokožka je tím náchylnější k
zánětům, čím méně manganu máme ve stravě.
Zvláštnosti:
· Mangan podporuje příjem thiaminu (vitaminu B1)
a vitaminu A, zatímco velké množství železa, vápníku a fosforu brání
zhodnocení manganu. Kdo tedy konzumuje velké množství masa a hotových
masitých pokrmů (mnoho železa, mnoho fosfátových přísad), riskuje
nedostatek manganu, a tím také nedostatek vitaminu A a thiaminu.
Doporučená denní dávka:
· 2 mg (mladiství, mladé ženy)
· 4 mg (dospělí, starší ženy)
Projevy nedostatku:
· anémie
· problémy s příjmem a zpracováním tuků
Potravinové zdroje:
· zelený a černý čaj
· jedlé kaštany
· kakao
· rýže Natural
· obilné klíčky
· ovesné vločky
· mandle
· brambory
· ořechy
· sýry
· avokádo
· v menší míře - loupaná rýže, olivy, špenát, kokos, řeřicha
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)