Funkce:
·
Tento stopový prvek uvolňuje jako součást enzymu železo z naší stravy a
přivádí je do krvetvorby, kromě toho zlepšuje využití vitaminu C. Dále
pomáhá při metabolismu bílkovin, při složení barvy kůže a vlasů při
mozkové látkové výměně - o lécích obsahujících měď se nyní diskutuje
jako o alternativě v boji proti Alzheimerově nemoci. Výživa s výrazným
podílem mědi se už déle používá jako ochrana před degenerativními
mozkovými onemocněními.
· Ayurvédská medicína doporučuje
pokrmy s vysokým obsahem mědi, jako hrášek nebo sója ke stavbě kostí.
Názor, že mědi je potřeba k výstavbě základní kostní substance
chondrotinsulfátu, se zdá oprávněný.
Zvláštnosti:
·
Zinek a vápník ve velkém množství blokují příjem mědi. Kdo dlouhý čas
užívá tyto minerály ve formě preparátů, riskuje příznaky nedostatku
mědi.
· Daleko rozšířený zahušťovací prostředek agar-agar,
moučka ze zrnek svatojánského chleba a mletá želatina snižují také
zhodnocování mědi.
Doporučená denní dávka:
·
2 - 4 mg, podle tělesné velikosti a barvy vlasů (tmavé, rezavé a černé
vlasy potřebují zvláště mnoho mědi), děti potřebují polovinu.
· Po delší infekční nemoci se potřeba mědi zvýší; zde by se měl příjem v potravě zvýšit na 6 mg
Projevy nedostatku:
· anémie (chudokrevnost)
· oslabená pigmentace pokožky
· poruchy imunity
· padání vlasů
· lámání nehtů
· srdeční arytmie
Potravinové zdroje:
· hovězí játra a maso
· celozrnná mouka
· pohanka
· rýže Natural
· hrách
· ovesné vločky
· mandle
· arašídy
· slunečnicová semena
· datle
· sušené pivovarské kvasnice
· v menší míře - meruňky, ostružiny, olivy, hrušky, pomeranče, švestky
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)