8. března 2017

Mrkev obecná setá (Daucus carota sativus)

Lidové názvy:
  • budič lásky, karotka, kořenová zelenina, královna zelenin, mrkev karotka, mrkva, mrkvička

Sbíraná droga:
  • kořen (Radix dauci)
  • semeno (Fructus dauci, Semen dauci)
  • nať (Herba dauci)



Doba sběru:
  • kořen - až do podzimu

Obsahuje:
  • vitamin A, B, C, D, E a K, lehce stravitelné cukry, vláknina, vápník, hořčík, železo, měď fosfor, jód, selen, fosfolipid, steroly, kyselina listová, pantotenová, křemičitá
  • semena - především silice a olej

Léčivé účinky:
  • Mrkev zvyšuje odolnost organismu proti infekci, zlepšuje zrak a léčí šeroslepost.
  • Pomáhá také při jaterní dietě, při průjmu, při tvorbě žlučových kamenů, revmatismu, srdečních chorobách a při angíně pectoris.
  • V léčení se používá především čerstvá mrkvová šťáva a ojediněle semeno a nať.
  • Syrová mrkev má účinek močopudný a mírně projímavý, vařená spolu s rýží naopak staví průjem.
  • Mrkev harmonizuje střevní mikroflóru po delší léčbě antibiotiky.
  • Zevně syrová nastrouhaná mrkev jako obklad hojí rány a spáleniny a pomáhá při bolestivých hemoroidech.
  • V aromaterapii se éterický olej z mrkve používá zevně na hnisavé a obtížně se hojící rány. Olej má regenerující účinky a povzbuzuje lymfatický systém.

Pro děti:
  • Pro miminka je většinou právě vařená mrkvička prvním zeleninovým příkrmem ke kojení a miminka milují její přirozeně sladkou chuť. Pozor na mrkev s chemickými postřiky a rychlenou mrkev (hrozí velký obsah dusičnanů, které mohou vést k dýchacím potížím miminka). Nezapomeňte připravovat aspoň s kapkou oleje nebo másla, vitamin A je rozpustný v tucích.
  • Mrkev také tlumí křečové bolesti u kojenců.

Pro těhotné a kojící matky:
  • Mrkev by měla být důležitou složkou stravy těhotných a kojících matek a dětí, dodává vápník a pomáhá při chudokrevnosti a celkovém oslabení. Dokonce prý pomáhá i proti neplodnosti.
  • U kojících maminek mrkev tepelně upravená s olejem podporuje tvorbu mateřského mléka. Doporučuje se také ohřátá mrkvová šťáva s trochou smetany. Pozor na dlouhodobé užívání mrkvové šťávy.

Využití:
  • Mrkev můžeme upravovat na slano i na sladko. Je zdravá a levná a může se jíst denně i při různých zdravotních dietách.
  • Mladou mrkvovou nať z vlastní nebo bioprodukce nevyhazujte, ale využijte ji při vaření jako zeleninu.

Dějiny a mytologie:
  • Dříve se v lidovém léčitelství využívala hlavně mrkev obecná planě rostoucí (Daucus carota), nazývaná také lidově mrkvous, která se dnes už v přírodě vyskytuje méně. Divoká mrkev má menší bílý kořen. Už staří Řekové ji používali k léčení žaludečních obtíží a Římané ji nazývali královnou zeleniny.

Zajímavosti:
  • Dlouhodobé používání mrkvové šťávy se nedoporučuje, způsobuje oranžové zabarvení kůže (karotinodermie) a přetížení jater.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)