- budič lásky, karotka, kořenová zelenina, královna zelenin, mrkev karotka, mrkva, mrkvička
Sbíraná droga:
- kořen (Radix dauci)
- semeno (Fructus dauci, Semen dauci)
- nať (Herba dauci)
- kořen - až do podzimu
Obsahuje:
- vitamin A, B, C, D, E a K, lehce stravitelné cukry, vláknina, vápník, hořčík, železo, měď fosfor, jód, selen, fosfolipid, steroly, kyselina listová, pantotenová, křemičitá
- semena - především silice a olej
Léčivé účinky:
- Mrkev zvyšuje odolnost organismu proti infekci, zlepšuje zrak a léčí šeroslepost.
- Pomáhá také při jaterní dietě, při průjmu, při tvorbě žlučových kamenů, revmatismu, srdečních chorobách a při angíně pectoris.
- V léčení se používá především čerstvá mrkvová šťáva a ojediněle semeno a nať.
- Syrová mrkev má účinek močopudný a mírně projímavý, vařená spolu s rýží naopak staví průjem.
- Mrkev harmonizuje střevní mikroflóru po delší léčbě antibiotiky.
- Zevně syrová nastrouhaná mrkev jako obklad hojí rány a spáleniny a pomáhá při bolestivých hemoroidech.
- V aromaterapii se éterický olej z mrkve používá zevně na hnisavé a obtížně se hojící rány. Olej má regenerující účinky a povzbuzuje lymfatický systém.
Pro děti:
- Pro miminka je většinou právě vařená mrkvička prvním zeleninovým příkrmem ke kojení a miminka milují její přirozeně sladkou chuť. Pozor na mrkev s chemickými postřiky a rychlenou mrkev (hrozí velký obsah dusičnanů, které mohou vést k dýchacím potížím miminka). Nezapomeňte připravovat aspoň s kapkou oleje nebo másla, vitamin A je rozpustný v tucích.
- Mrkev také tlumí křečové bolesti u kojenců.
Pro těhotné a kojící matky:
- Mrkev by měla být důležitou složkou stravy těhotných a kojících matek a dětí, dodává vápník a pomáhá při chudokrevnosti a celkovém oslabení. Dokonce prý pomáhá i proti neplodnosti.
- U kojících maminek mrkev tepelně upravená s olejem podporuje tvorbu mateřského mléka. Doporučuje se také ohřátá mrkvová šťáva s trochou smetany. Pozor na dlouhodobé užívání mrkvové šťávy.
Využití:
- Mrkev můžeme upravovat na slano i na sladko. Je zdravá a levná a může se jíst denně i při různých zdravotních dietách.
- Mladou mrkvovou nať z vlastní nebo bioprodukce nevyhazujte, ale využijte ji při vaření jako zeleninu.
Dějiny a mytologie:
- Dříve se v lidovém léčitelství využívala hlavně mrkev obecná planě rostoucí (Daucus carota), nazývaná také lidově mrkvous, která se dnes už v přírodě vyskytuje méně. Divoká mrkev má menší bílý kořen. Už staří Řekové ji používali k léčení žaludečních obtíží a Římané ji nazývali královnou zeleniny.
Zajímavosti:
- Dlouhodobé používání mrkvové šťávy se nedoporučuje, způsobuje oranžové zabarvení kůže (karotinodermie) a přetížení jater.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)