2. března 2017

Muchomůrka červená (Amanita muscaria)

Čeleď:
  • muchomůrkovité (Amanitaceae)

Jedovatost:
  • jedovatá

Obsahuje:
  • muskarin, muskaridin, bufotenin, kyselina lysergová, muscinol, muskazon
  • Muskarin působí na nervový systém a vyvolává silné stavy rozčílení. Muskaridin způsobuje těžké žaludeční a střevní poruchy. Bufotenin může vyvolávat halucinace. Stavy vzrušení přecházejí v křeče, poblouznění a v různě silné stavy podroušení. Vzhledem k podráždění zažívací soustavy dochází k bolestem v podbřišku, ke zvracení, průjmům, silnému pocení aj. Otrava se projeví poměrně brzy (mezi jednou a čtyřmi hodinami po požití houby). Při otravě bychom měli vyhledat lékařskou pomoc. Jde o dost jedovatou houbu, k vážnějším otravám člověka dochází ale velmi zřídka. Muchomůrka je nápadná svým zjevem a snadno se identifikuje, takže existuje jen malé nebezpečí záměny.

Využití:
  • V minulosti se používala k trávení much, a tak získala i své jméno. Klobouk se položil na talíř červenou stranou nahoru a posypal cukrem. Mouchy olizovaly sladkou šťávu a pak otrávené hynuly.
  • Některé domorodé kmeny, především ve střední Americe, ji používaly k přípravě opojných nápojů, obyvatelé Kamčatky ji sušili a rovněž využívali k hromadnému opájení.
  • Připisovaly se ji i léčivé účinky; i v našem lidovém léčitelství se používala proti různým neduhům.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :)