1. března 2017

Nejčastěji užívané rostlinné drogy

V České republice se v současné době za nejběžnější drogu považuje asi marihuana, získaná sušením rostliny konopí setého (Cannabis sativa); v pryskyřici obsahuje účinný tetrahydrokanabinol (THC). Marihuana dovážená ze zahraničí obsahuje až 20% THC. U nás pěstované rostliny obsahují nanejvýš 10% této látky. Především z Maroka se k nám dováží hašiš - v podstatě pryskyřice získaná z konopí. Další pěstovanou omamnou rostlinou je mák setý (Papaver somniferum) poskytující v opiu lékařsky významné i zneužívané alkaloidy morfin a kodein. Dílčí úpravou se z morfinu získává heroin, patřící mezi nejnebezpečnější drogy. Z dovážených rostlinných drog je kokain (koks) v poslední době nahrazován vyráběným pervitinem. Získává se z kokainovníku pravého (Erythroxylum coca), pěstovaného na plantážích tropické Ameriky. V r. 1996 byla u nás poprvé zjištěna kata (chat) - drogou jsou mladé křehké výhonky a mladé listy keře zvaného kata jedlá (Catha edulis), který se vyskytuje ve východní Africe a v Arábii. Muchomůrka červená (Amanita muscaria) je nápadná svým zjevem a snadno se identifikuje, takže existuje jen malé nebezpečí záměny. Halucinogenně působí kyselina lysergová, muscinol, muskazon a další účinné látky.

Jiné všeobecně známé drogy se u nás prakticky nevyskytují nebo jen poměrně málo, až výjimečně. Jako betel se označuje droga složená z několika komponentů, oblíbená je hlavně v Asii. Tak zvané betelové sousto tvoří list pepřovníku betelového (Piper betle), na něm trocha vápna a semeno palmy arekové (Areca catechu). Po zavinutí listu se sousto žvýká, přičemž dochází ke zvýšené tvorbě nápadně rudých slin, které se vyplivují nebo polykají. Všeobecně známé jsou halucinogenní účinky listů a hlavně semen durmanu (Datura). Přestože u nás v současné době nepatří ke zvlášť užívaným drogám, je třeba mu věnovat pozornost mj. z hlediska prevence. Magická rostlina mandragora (Mandragora officinarum) vděčí za svou pověst jednak kořenu podobajícímu se lidské postavě a jednak alkaloidnímu obsahu (hyoscyamin, atropin, skopolamin aj.). O účincích na centrální nervovou soustavu není pochyb. Z paličkovnice nachové neboli námele (Claviceps purpurea), houby parazitující na žitě a jiných travách, se získává významný halucinogenní lysergamid, který je jedním z amidů kyseliny lysergové. Kromě psychotropních účinků se při aplikaci dostavují i tělesné potíže. Opojné a euforické účinky má kawa, nápoj připravený z kořene, případně stonku pepřovníku opojného (Piper methysticum). Prodávaná droga pochází většinou z Velkého ostrova v havajském souostroví. Zdrojem drogy známé jako peyotl je malý kaktus zvaný ježunka Williamsova neboli peyotl (Leophophora williamsii) původem v Mexiku a Texasu. Obsahuje především účinný alkaloid mezkalin. Účinný halucinogenní alkaloid psylocybin se asi v nejvyšší koncentraci nachází v houbě zvané lysohlávka (Psilocybe), v menším množství i v houbách rodu kropenatec (Panacolus) a Stropharia. Z mnoha druhů lysohlávky rostou některé i v Evropě. Z nich má nejvíce psychoaktivních látek lysohlávka modrající (Psilocybe cyanescenc) nebo lysohlávka česká (Psilocybe bohemica), poprvé nalezená kolem roku 1950 u řeky Sázavy. Lysohlávky se užívají syrové nebo se melou a z rozemleté hmoty se připravuje odvar. Lze je rovněž přidávat do polévek a jiných jídel, sušit a vařit čaj, suché se též kouří. V toxikomanii slouží i desítky dalších méně populárních rostlin, např. pelyněk pravý, rulík, chvojník, rohatec, blín, locika jedovatá, lobelka nadmutá.

Poněkud zvláštní postavení můžeme přisoudit kouření a šňupání tabáku, tj. upraveným listům tabáku viržinského (Nicotiana tabacum) a tabáku selskému (Nicotiana rustika). Samotný tabák stav omámení nevyvolává, spíše uklidňuje. Přítomný alkaloid nikotin je však prudký jed a společně s jinými zplodinami hoření způsobuje u kuřáků chronické otravy, kromě škod na dýchacím ústrojí, krevním oběhu aj. Za toxikomanii nelze považovat popíjení kávy, čaje, kakaa, jihoamerického maté nebo oblibu čokolády. Řadí se mezi analeptika, která ve vhodných dávkách odstraňují únavu, zvyšují prokrvení mozku a schopnost pozornosti, tělesnou a duševní svěžest. Působí na srdeční činnost, rozšiřují koronární cévy a zvyšují sekreci žaludečních šťáv. Účinnými látkami jsou hlavně alkaloidy kofein, theofylin a theobromin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)