3. března 2017

Rulík zlomocný (Atropa bella-donna)

Obsahuje:
  • Všechny části rostliny jsou prudce jedovaté, hlavně plody. Hlavními účinnými látkami jsou alkaloidy hyosciamin, atropin, belladonin a skopolamin, působící na nervovou soustavu. Mimochodem, tropanalkaloid atropin je úzce příbuzný s kokainem - až na to, že jeho toxicita je několikanásobně vyšší.
  • Příznaky otravy jsou zčervenání v obličeji, rozšíření očních zřítelnic (panenek), zrychlení tepu, poruchy vědomí a zuřivost; potom následuje bezvědomí a ochromení dechu. Rulík zlomocný nemá ani zdaleka nic společného s měkkými přírodními drogami či s prostředky umožňující trávit chvíle volna v oblaku libého opojení. Představuje skoro tu nejbrutálnější možnost, jak se záměrně poškodit. Již dvě tři požité bobule vyvolají asi po 30 minutách poruchy vnímání a dávka pěti až deseti už může ohrozit život. Účinky rulíku jsou rozhodně nemilé. Znamenají mimořádnou zátěž pro srdce a krevní oběh. K tomu přičtěme vyschnutí sliznic, zrudnutí obličeje a extrémní rozšíření zorniček. Také rulíkem probuzené vidiny bývají jen zřídka líčeny jako něco příjemného. Podle kultovního malíře komiksů Waltera Moerse se člověk při takovém rulíkovém tripu cítí asi jako hrdina obrazů Hieronyma Bosche. Převládají vidiny temné, démonické, úzkostné. Ochotu vyzkoušet rulík podruhé projevilo jen minimum pokusných osob. Zvláště děti jsou ohroženy přitažlivými bobulemi, pokud je považují za jedlé lesní plody. Smrt hrozí již po snědení několika bobulí a postiženého může zachránit jen včasný lékařský zákrok.
Využití:
  • Ve starověku byl rulík zlomocný významným prostředkem proti bolestem, chránil před démony a zlými kouzly a rovněž se používal k léčení duševních nemocí.
  • Pro jeho jedovatost se k němu totiž vždy přistupovalo s velkou nedůvěrou. Přestože rulík bývá řazen mezi klasické čarovné byliny, máme kupodivu jen málo odkazů na jeho přítomnost v magických rituálech nebo čarodějné kuchyni.
  • Ze všech částí rostlin rulíku se izolují alkaloidy k výrobě léků a jako surovina pro farmaceutický průmysl se tato bylina pěstuje. V některých situacích tyto léky dokonce zachraňují lidské životy. Prudká jedovatost však nedovoluje využití drogy v domácím laickém léčení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)