6. března 2017

vitamin B6 (pyridoxin)

rozpustný ve vodě

Funkce:
· Pyridoxin je zapotřebí k metabolismu bílkovin v lidském organismu a je nepostradatelný pro tvorbu mozkové transportní látky, hormonu dobré nálady serotoninu. Je kromě toho účinný blokátor bolesti.

Zvláštnosti:
· Pyridoxin je ve vodě rozpustný, je citlivý na světlo a teplo, ztráty obnášejí až 40%. Také některé antikoncepční pilulky vedou k velkým ztrátám vitaminu B6. Je tedy docela možné, že kolísání nálady při užívání antikoncepčních pilulek je vyvoláno nedostatkem vitaminu B6. Správným řešením tohoto problému je změna antikoncepce, nikoliv užívání vitaminového preparátu.

Doporučená denní dávka:
· muži 1,5 mg, ženy 1,2 mg, těhotné ženy potřebují asi 2 mg
· U žen, které užívají hormonální antikoncepci, se někdy objevuje nedostatek vitaminu. Projevuje se jako nechuť k jídlu, podrážděnost, průjem, kožní záněty a svalové křeče. Ačkoliv je vitamin ve vodě rozpustný, může vést větší dávkování než 100 mg pyridoxinu k tzv. neuropatii, nervovému onemocnění, které se projevuje závratěmi a silnými poruchami vnímání. Pozor na preparáty s vysokými dávkami pyridoxinu! Všeobecné se dá říct, že v naší zeměpisné šířce dochází k nedostatku pyridoxinu vysloveně zřídka.

Projevy nedostatku:
· záněty dutiny ústní
· anémie
· podrážděnost
· poruchy psychomotorického vývoje u dětí

Potravinové zdroje:
· kvasnice (sušené pivovarské droždí, pekařské droždí)
· melasa
· játra
· brambory
· slunečnicová semena
· vepřové maso
· vejce
· zelená paprika
· špenát
· červená řepa
· růžičková a hlávková kapusta
· mrkev
· pórek
· petržel
· sója
· v menší míře - vlašské ořechy, lískové oříšky, arašídy, obilné klíčky, kuřata, kuřecí játra, ryby (tuňák), pohanka, otruby, fazole, banány, celer, zelí, květák, mléko, vejce

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)