rozpustný v tucích
Funkce:
· Jako
antioxidant chrání vitamin E choulostivé látky jako vitamin A, nebo
mastné kyseliny před útoky volných radikálů. Kromě toho chrání před
určitým bujením, jako je rakovina plic, střev a dysplazie žaludku. V
imunitním systému vitamin E podporuje tvorbu protilátek, kromě toho váže
kyselinu arachidonovou, látku, která hraje rozhodující roli při vzniku
bolesti a zánětu. Vitamin E se stará o vydatnou produkci semenných buněk
(podporuje plodnost).
Zvláštnosti:
· Vitamin
potřebuje tuky a oleje, aby se mohl zhodnotit. To není zpravidla
problém, protože většina rostlinných olejů obsahuje i vitamin E. Kromě
toho je přírodní vitamin zvlášť odolný; ani horko ani skladování mu
neuberou na hodnotách.
Doporučená denní dávka:
· 12 mg ženy, 15 mg muži, těhotné a kojící matky asi 17 mg
· Lidé
s vysokým příjmem nenasycených mastných kyselin mají zvýšenou potřebu
vitaminu E. Tyto tuky často obsahují značné množství vitaminu E, takže
zpravidla k problémům nedochází.
· Dávkování
nad 200 mg může vést k nevolnosti, ochablosti svalů, bolestem hlavy a
únavě. Nad 300 mg k vysokému tlaku, zdlouhavému hojení ran a omezené
činnosti štítné žlázy. Pozor na preparáty vitaminu E! Při dlouhodobém
užívání si můžete způsobit více škody než užitku.
Projevy nedostatku:
· anémie
· svalová dystrofie
· poruchy reprodukce
· neurologické poruchy
· Alzheimerova nemoc
· předčasné stárnutí
Potravinové zdroje:
· rostlinné oleje
· pšeničné klíčky
· celozrnná mouka a výrobky z ní
· sója
· fazole
· brokolice
· špenát
· máta
· kukuřice
· ořechy
· vnitřnosti
· vejce
· máslo
· sýry
· chléb
· růžičková kapusta
· zelí
· mrkev
· celer
· červená řepa
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář a přeji krásný den :)